Γράφει ο
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κατηγορίες και δυνατότητες ψηφιακών συστημάτων συγκόλλησης TIG
Τα συστήματα ψηφιακής συγκόλλησης TIG χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες. Στις μηχανές συνεχούς ρεύματος TIG DC και στις μηχανές εναλλασσόμενου & συνεχούς ρεύματος TIG AC /DC. Η κύρια διαφορά τους δεν είναι στις λειτουργίες τους αλλά στη δυνατότητα συγκόλλησης διαφορετικών μετάλλων. Η μηχανή TIG DC μπορεί και συγκολλά μέταλλα όπως ο κοινός χάλυβας και τα κράματα του, ανοξείδωτο, μαγνήσιο και χαλκό.
Οι μηχανές TIG AC/DC μπορούν να συγκολλούν τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του αλουμινίου που δεν μπορεί να συγκολλήσει η μηχανή DC.
Συστήματα TIG DC & TIG AC/DC
Τα ψηφιακά συστήματα συγκόλλησης ρεύματος DC ή AC, κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τα αμπέρ συγκόλλησης. Το μικρότερο επαγγελματικό μοντέλο παρέχει 80 Α και το μεγαλύτερο 500 Α. Οι βασικές τους λειτουργίες είναι πολύ απλές για να μπορεί ο συγκολλητής να έχει ευελιξία. Σημαντικό πλεονέκτημα επίσης είναι το μικρό βάρος τους, κάτι που βοηθάει όσους πρέπει να πραγματοποιήσουν εργασία σε εργοτάξια ή άλλες τοποθεσίες εκτός εργοστασίου. Οι μοναδικές λειτουργίες στα background μενού τους, προσφέρουν στο συγκολλητή εξαιρετικές δυνατότητες συγκόλλησης, ακόμα και των πιο απαιτητικών προδιαγραφών. Ανάλογα με τον τύπο του συστήματος DC ή AC, παρέχονται και οι ανάλογες επιλογές ρυθμίσεων. Η συγκόλληση πραγματοποιείται με υψίσυχνο έναυσμα του τόξου και με επιλογές παλμών συχνότητας από 0,01 έως 2.000 Hz.
Όλοι οι τύποι αποδίδουν στο μέγιστο και το αποτέλεσμα τους είναι επαναλαμβανόμενο λόγω της υψηλής τεχνολογίας που φέρουν. Υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης εργασιών και επανάκτηση τους σε μελλοντικές όμοιες συγκολλήσεις. Είναι τα πιο αναβαθμίσιμα συστήματα και μπορούν με προσθήκη κάποιων παρελκόμενων να συγκολλήσουν με διάφορες μεθόδους.
Δυνατότητες συγκόλλησης
Ανάλογα με τις ανάγκες επιλέγεται το καταλληλότερο σύστημα συγκόλλησης. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει αυτό που ταιριάζει στην εφαρμογή του. Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι διάφοροι συνδυασμοί μηχανημάτων και παρελκόμενων παρουσιάζονται παρακάτω και είναι οι εξής:
? Συγκόλληση χειροκίνητη TIG DC με τροφοδοσία σύρματος με χρήση ψηφιακού τροφοδότη.
? Συγκόλληση σε συστήματα αυτοματισμού TIG DC με τροφοδοσία σύρματος με χρήση ψηφιακού τροφοδότη και ειδικές τσιμπίδες συγκόλλησης.
? Συγκόλληση Orbital TIG DC με συστήματα χειροκίνητα και με συστήματα αυτοματισμού με ειδικές κεφαλές συγκόλλησης.
? Συγκόλληση ρομποτική με συστήματα αυτοματισμού TIG DC και με τροφοδοσία σύρματος με χρήση ψηφιακού τροφοδότη.
? Συγκόλληση χειροκίνητη και ρομποτική με soft-plasma ή Microplasma ή ρομποτική με Plasma Keyhole με παράλληλη σύνδεση της πηγής ισχύος με το Plasma Module 10 της Fronius.
Συστήματα Orbital
Τα νέα συστήματα ελέγχου, εξασφαλίζουν υψηλότερη ποιότητα συγκόλλησης σε μεταλλικούς αγωγούς. Για αυτή την εργασία χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότητα συγκόλλησης και τεχνική φινιρίσματος. Το σύστημα της Fronius FPA 2030 AC/DC για συγκόλληση σωλήνων, παρέχει και τα δύο. Με αναβαθμισμένη βάση δεδομένων και νέα τεχνολογία ελέγχου, παρέχει στον χρήστη έναν υψηλό βαθμό αξιοπιστίας κατά τη διαδικασία συγκόλλησης, με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται αυτόματη συγκόλληση με μειωμένο κόστος και μικρούς χρόνους παραγωγής. Επίσης το σύστημα αυτό είναι κατασκευασμένο να έχει μεγάλη ευελιξία. Μπορεί να συνδυαστεί με πληθώρα παρελκόμενων κεφαλών για συγκόλληση Orbital, καλύπτοντας τις περισσότερες εφαρμογές που υπάρχουν. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε χειροκίνητη συγκόλληση.
Το νέο FPA 2030 είναι πλήρως ψηφιακό και οι παράμετροι της συγκόλλησης ελέγχονται από μικροεπεξεργαστή. Συνεργάζεται άψογα με τις ψηφιακές πηγές ισχύος της Fronius με ειδικό σύστημα επικοινωνίας. Το σύστημα αντιδρά στις αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Αυτό παρέχει στην όλη διαδικασία έναν ανυπέρβλητο βαθμό ακριβείας, με ακριβώς ίδιο κάθε φορά επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα και εντυπωσιακές ιδιότητες συγκόλλησης.
Εξαιρετική λειτουργία από οθόνη αφής με εμφάνιση γραφικών για τις παραμέτρους συγκόλλησης, εξασφαλίζουν τον γρήγορο και ασφαλή έλεγχο της εργασίας. Ο συγκολλητής μπορεί να βλέπει όλα τα στοιχεία με μια μόνο ματιά και να τα αλλάζει με πάρα πολύ ευκολία.
Συγκόλληση TIG AC με ενεργό κύμα & ειδικές λειτουργίες συγχρονισμού τόξου
Το ενεργό κύμα εξασφαλίζει πιο ήσυχο και σταθερό τόξο σε όλη την κλίμακα των amber. Ο ενσωματωμένος ψηφιακός επεξεργαστής σήματος ρυθμίζει συνέχεια – σε πραγματικό χρόνο – τη κυματομορφή, κάτι που επιτρέπει υψηλότερη σταθερότητα του τόξου με το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου. Οι μετρήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι το επίπεδο θορύβου με ¨ενεργό κύμα¨ όταν μια μηχανή συγκολλά με 300 Α, παραμένει χαμηλότερο των 80 dbA.
Όταν κολλάμε λαμαρίνες από αλουμίνιο συνήθως πρέπει να κάνουμε μία συγκόλληση ρίζας πρώτα. Στη συνέχεια πρέπει να τροχίσουμε και να συγκολλήσουμε από την πίσω μεριά.
Αυτό τώρα μπορεί να αποφευχθεί με την ταυτόχρονη συγκόλληση των δύο πλευρών με την διαδικασία συγχρονισμού του τόξου από τις μηχανές Magic Wave.
Το αλουμίνιο χρειάζεται πάντα ειδική μεταχείριση. Η συγκόλληση πραγματοποιείται με διαμορφωμένη ακίδα σε μορφή μπίλιας και όχι σε μορφή μύτης όπως κάνουμε στις συγκολλήσεις άλλων μετάλλων. Αυτό έχει ως μειονέκτημα την ανεπαρκή τήξη της ρίζας σε κάποιες θέσεις συγκόλλησης.
Η σειρά μηχανών MagicWave μπορεί να χρησιμοποιήσει ακίδα τροχισμένη σε μύτη και με μια ειδική λειτουργίας διαμόρφωσης ακίδας να πραγματοποιήσει αυτόματα -χωρίς καμιά προετοιμασία- μια διαμόρφωση μπίλιας σε ότι διάμετρο επιλέξουμε εμείς από τον πίνακα ελέγχου της μηχανής.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τέλεια τήξη της ρίζας.
Αναβάθμιση ψηφιακής μηχανής TIG σε Plasma Welding
Τα ψηφιακά συστήματα TIG έχουν πάρα πολλές δυνατότητες. Μία από αυτές είναι και η παράλληλη σύνδεση με το Plasma Module 10 της Fronius. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί την πηγή ισχύος TIG και σε συνδυασμό με το module 10 και την τσιμπίδα πλάσματος, μετατρέπεται σε χειροκίνητο ή ρομποτικό soft plasma ή Micro Plasma ή σε ρομποτικό Plasma Keyhole.
H εστίαση του τόξου και οι ταχύτητες είναι ένα από τα πλεονεκτήματα χρήσης του.
Στην συγκόλληση πλάσματος, το τόξο έχει περιοριστεί σημαντικά από το προστόμιο της τσιμπίδας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα τόξο με ισχυρή δέσμη που περιορίζει ή εξαλείφει την ανάγκη V ή U φρέζας στα υλικά προς συγκόλληση. Αυτό εξοικονομεί πάνω από 30% υλικό εναπόθεσης.
Παράλληλα έχουμε υψηλότερες ταχύτητες, που στη συγκόλληση soft-plasma για παράδειγμα, είναι περίπου 20% μεγαλύτερες και εξασφαλίζουν γρηγορότερη παραγωγή, μειωμένες εργατοώρες και καλύτερη διείσδυση στην ραφή. Επίσης με χρήση των αέριων προστασίας πλάσματος, εξασφαλίζουμε και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της ακίδας βολφραμίου.
Τα ψηφιακά συστήματα συγκόλλησης TIG είναι τα απόλυτα εργαλεία για κάθε εφαρμογή συγκόλλησης. Οι απαιτήσεις της βιομηχανίας συνεχώς αυξάνονται και απαιτούν συνέχεια την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Η επιλογή λοιπόν νέας γενιάς ψηφιακών μηχανημάτων με υψηλή ποιότητα κατασκευής, σας εξασφαλίζει μελλοντικά όλες τις δυνατότητες αναβάθμισης του συστήματός σας, σε ότι εργασία κι αν σας προκύψει.