Νέα

¨ΨΑΓΜΕΝΕΣ¨ τεχνολογίες συγκόλλησης από ¨ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ¨ κατασκευαστές

Γράφει ο

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4 Pro Ltd- FRONIUS

¨ΨΑΓΜΕΝΕΣ¨ τεχνολογίες συγκόλλησης
από ¨ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ¨ κατασκευαστές

Η αποδοτικότητα της ενέργειας έχει γίνει το σημαντικότερο στοιχείο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Στην βιομηχανία των συγκολλήσεων για να έχεις αποδοτικότητα, πρέπει να μπορείς να συγκολλάς χωρίς πιτσιλίσματα, να επιτυγχάνεις μεγαλύτερες ταχύτητες συγκόλλησης, να μπορείς να συγκολλάς μεγαλύτερα κενά και τέλος να ελέγχεις την θερμοκρασία που δημιουργείται πάνω στα υλικά κατά τη συγκόλληση.

Η Fronius, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επαγγελματικών συστημάτων στην Ευρώπη με αμέτρητους τίτλους ευρεσιτεχνιών, ανέπτυξε τρεις πρωτοποριακές τεχνολογίες συγκόλλησης, για να καλύψει τα ¨κενά¨ που αφήνει η όλο και μεγαλύτερη ανάγκη της βιομηχανίας για καλύτερη ποιότητα κατασκευής.
Σημαντικός παράγοντας φυσικά για την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, ήταν και η εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετώπιζε καθημερινά ο κλάδος της συγκόλλησης μέσα στις βιομηχανίες.

Οι τρεις αυτές τεχνολογίες είναι οι εξής:

Ψυχρή συγκόλληση CMT (Cold Metal Transfer)
Συγκόλληση τόξου με Laser (Laser Hybrid)
Σημειακή συγκόλληση (DeltaSpot)

Ψυχρή συγκόλληση CMT (Cold Metal Transfer)

Η διαδικασία CMT είναι πλήρως ψηφιακή διαδικασία και ελέγχει το τόξο σε όλα τα στάδια του. Αρχικά ρυθμίζει την ένταση του ρεύματος με ελεγχόμενο σβήσιμο του τόξου, στο σημείο όπου ακουμπάει το σύρμα της συγκόλλησης πάνω στο υλικό. Παράλληλα με αυτό, το μοτέρ της push pull τσιμπίδας απαλά τραβάει το σύρμα έξω από το λουτρό τήξης, βοηθώντας στην ψυχρή εναπόθεση της σταγόνας. Κατόπιν, το σύστημα σπρώχνει μπροστά το σύρμα προς το λουτρό της τήξης , με παράλληλη αύξηση της έντασης του ρεύματος και με αποτέλεσμα την σταθεροποίηση του τόξου. Το ελεγχόμενο έναυσμα και σβήσιμο του τόξου λειτουργεί σε μια ζώνη έως τα 70 Ηz. Με απόλυτα ιδανικές παραμέτρους διασφαλίζει άψογη συγκόλληση χωρίς καθόλου πιτσίλισμα και χαμηλή εισαγωγή θερμοκρασίας στο υλικό προς συγκόλληση. Από εκεί πήρε και το όνομα CMT.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η τέλεια γεφύρωση των κενών μεταξύ δύο λαμαρινών κάτι το οποίο οδηγεί σε γρηγορότερη εναπόθεση μετάλλου και συνεπώς σε γρηγορότερη διαδικασία συγκόλλησης.

Συγκόλληση τόξου με Laser (Laser Hybrid)

Το πρωτοποριακό σύστημα συγκόλλησης LaserHybrid της Fronius, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της δέσμης laser και του τόξου της συγκόλλησης.

Ο συνδυασμός είναι μία μίξη από τα καλύτερα στοιχεία των δύο αυτών διαδικασιών. Το αποτέλεσμα είναι ένα καινούργιο εύρος δυνατοτήτων, χρησιμοποιώντας μόνο τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα αυτών των δύο τεχνολογιών, τα οποία είναι η υψηλή ταχύτητα συγκόλλησης και η καλή ένωση των κενών ανάμεσα στα ελάσματα. Αυτός ο εξαιρετικός συνδυασμός δυνατοτήτων καθιστά το LaserHybrid, την πιο σύγχρονη διαδικασία συγκόλλησης που υπάρχει αυτήν την στιγμή παγκοσμίως. Αυτή η διαδικασία είναι μια απόδοση δικαιοσύνης σε αυτούς που βρίσκονται στην βιομηχανία και ζητάνε αυξημένη ταχύτητα, παραγωγικότητα και ποιότητα τελικού προϊόντος.

Το LaserHybrid μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκόλληση αλουμινίου, χάλυβα, γαλβανισμένου χάλυβα και ανοξείδωτου χάλυβα από 3-4 mm και πάνω.
Κατά την διαδικασία συγκόλλησης η δέσμη laser και το τόξο της συγκόλλησης, λειτουργούν ταυτόχρονα και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

Μερικά πλεονεκτήματα από αυτήν την συνεργειακή διαδικασία είναι:
1) Μέγιστη ταχύτητα σε συνδυασμό με την μέγιστη ποιότητα.
2) Σταθερότητα της διαδικασίας και συγκόλληση χωρίς πιτσίλισμα ακόμα και στις πιο υψηλές ταχύτητες.
3) Ευκολότερο γέμισμα κενών ανάμεσα στα ελάσματα.
4) Λιγότερη παραμόρφωση και συνεπώς λιγότερη εργασία μετά την συγκόλληση.
5) Γρηγορότερη παραγωγή.

Η ειδική κεφαλή του συστήματος είναι για πλήρως αυτοματοποιημένες εφαρμογές και έχει σχεδιαστεί με κατάλληλες γεωμετρικές διαστάσεις για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στα πιο δύσκολα σημεία της συγκόλλησης.

Σημειακή συγκόλληση (Delta Spot)

To Delta Spot της Fronius, είναι ένα σύστημα σημειακής συγκόλλησης, που υπόσχεται να πραγματοποιήσει ότι ως σήμερα ήταν αδύνατο με τις συμβατικές μεθόδους. Η διαδικασία αυτή παρέχει μεγάλη σταθερότητα και υψηλή δυνατότητα αναπαραγωγής των αποτελεσμάτων της. Αυτά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά γνωρίσματα επιτυγχάνονται από μια ειδική ταινία που καθοδηγείται γύρω από τα ηλεκτρόδια. Η ταινία αυτή, όχι μόνο προστατεύει τα ηλεκτρόδια από την ακαθαρσία, αλλά προσφέρει και αυξανόμενη αποδοτικότητα. Η πρόσθετη θερμότητα που παράγεται από την αντίσταση των ταινιών αυτών, ωφελεί την ένταση της συγκόλλησης που απαιτείται. Αυτή η αντίσταση μπορεί να ρυθμιστεί με την κατάλληλη επιλογή των ταινιών.
Η σημειακή συγκόλληση χαλύβδινων ελασμάτων διαφορετικού πάχους και η συγκόλληση ελασμάτων αλουμινίου είναι το πεδίο όπου το Delta Spot ¨δείχνει¨ πραγματικά τις δυνατότητές του. Με τις συμβατικές ηλεκτροπόντες θα ήταν αδύνατη μία τέτοιου είδους ποιοτική συγκόλληση. Επίσης η εξάλειψη των σπινθήρων και των πιτσιλισμάτων είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα της χρήσης του συστήματος.
Ακόμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι και η ενέργεια που χρησιμοποιεί το σύστημα κατά το ποντάρισμα, η οποία είναι περίπου 50 με 60% λιγότερη, από τα συμβατικά συστήματα.

Τα πρωτοπόρα συστήματα της Fronius, CMT, LaserHybrid & Delta Spot έχουν κατασκευαστεί με εξαιρετική ποιότητα και τεχνολογία για να ανταποκρίνονται πλήρως στις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις την βιομηχανίας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η εργοστασιακή εγγύηση όλων των συστημάτων της είναι τέσσερα χρόνια. Μια ακόμα εξασφάλιση των εταιριών, στις δύσκολές εποχές που διανύει ο κατασκευαστικός κλάδος.