Νέα

¨ Έξυπνη συγκόλληση ηλεκτροδίου¨

Γράφει o
Εμμανουηλίδης Ιωάννης
4 Pro Ltd / FRONIUS

Ευφυής συντονισμός. Το νέο πρότυπο στην συγκόλληση

Φανταστείτε ότι ταξιδεύετε σ’ έναν ίσιο δρόμο. Κατά διαστήματα, υπάρχουν στροφές, ανηφόρες και κατηφόρες. Eχετε ρυθμίσει το cruise control του οχήματός σας σε μία σταθερή ταχύτητα, η οποία παραμένει σταθερή άσχετα αν καταναλώνεται περισσότερη ή λιγότερη ενέργεια. Η οδήγηση γίνεται πιο άνετη.
Ακριβώς το ίδιο είναι η συγκόλληση με ευφυή συντονισμό. Καθορίζει την ιδανική γραμμή συγκόλλησης, η οποία παραμένει σταθερή, ανεξάρτητα με τις συνθήκες που επικρατούν στην υπό συγκόλληση επιφάνεια την προκείμενη στιγμή.
Η μόνη επιτρεπτή περιγραφή για αυτήν την ικανότητα: ιδιαίτερη ευφυΐα.
Κι αυτή θα αποτελέσει μέτρο σύγκρισης των inverters στο μέλλον.

Η έννοια του συντονισμού αναπτύχτηκε από την Fronius για τη συγκόλληση με ηλεκτρόδια. Με τη βοήθεια του ευφυούς συντονισμού, το βολταϊκό τόξο επηρεάζει άμεσα τις επιδόσεις. Σε κάθε ιδιαιτερότητα του βολταϊκού τόξου, υπάρχει άμεση αντίδραση. Αποτέλεσμα είναι ένα αδιάλειπτα τέλειο και σταθερό τόξο με τις καλύτερες ιδιότητες συγκόλλησης.

Το κλασικό inverter ανήκει πλέον στο παρελθόν.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ

Ο ευφυής συντονισμός αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της γενιάς inverters, καθώς χάρη στην αδιάλειπτη αυτοπροσαρμογή του βολταϊκού τόξου, καθίσταται δυνατή μια ιδανική γραμμή συγκόλλησης ακόμη και με τα πιο απαιτητικά ηλεκτρόδια. Αυτό δεν είναι μόνο δυνατόν, αλλά και εγγυημένο.
Όχι μόνο η γραμμή συγκόλλησης είναι ιδανική, αλλά και οι ιδιότητες συγκόλλησης είναι τέλειες.

Ένα παράδειγμα: 4 χιλιοστά ηλεκτρόδιο σελλουλόζης, το οποίο για τέτοιες μικρές εφαρμογές θεωρείται μη συγκολλήσιμο, συγκολλήται τώρα απλά , χωρίς κανένα πρόβλημα, με έως και 140 ampere.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα τόσο αξιοσημείωτα σημεία αυτών των συσκευών. Προσφέρουν πολλές λειτουργίες που κάνουν τη συγκόλληση πιο άνετη.
Όπως η λειτουργία TIG-Comfort -Stop (TCS), το οποίο κατά τη συγκόλληση TIG αποτρέπει την ανεπιθύμητη διακοπή του βολταϊκού τόξου στο τέλος της συγκόλλησης. Μέσω μιας καθορισμένης κίνησης της τσιμπίδας συγκόλλησης, μειώνεται αυτόματα το ρεύμα συγκόλλησης.

Επίσης: Κατά το άναμμα του τόξου με επαφή- μικροεπεξεργαστής- ελέγχει την ακολουθία ανάμματος του τόξου για ακριβή και αξιόπιστη εργασία όπως:

1) στην λειτουργία του παλμικού τόξου στο TIG, για τον καλύτερο έλεγχο του λουτρού τήξης σε εκτός θέσης εργασίας και την πλήρωση των διακένων στην συγκόλληση

2) στην συγκόλληση με ηλεκτρόδιο, η λειτουργία HOT START διευκολύνει το άναμμα του τόξου και τέλος

3) η λειτουργία ARC FORCE CONTROL, για τον έλεγχο του μεγέθους της σταγόνας του ηλεκτροδίου.

Οι συσκευές είναι επίσης κατάλληλες και για ηλεκτρόδια σελλουλόζης CEL ακόμη και σε συγκολλήσεις θέσης κατεβατό. Είναι εκπληκτικό τι μπορούν να κάνουν αυτές οι μικρές συσκευές.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Οι συσκευές συγκόλλησης ηλεκτροδίων με συντονισμό, είναι πολύπλευροι επαγγελματίες. Αυτό το παρατηρεί κάποιος, από την πρώτη κιόλας χρήση.
Κάθε συσκευή είναι εύκολη στο χειρισμό της και οι πίνακες των οργάνων είναι διατεταγμένοι εργονομικά και προστατευμένοι.

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε μία συσκευή inverter με ευφυή συντονισμό, τότε θα πραγματοποιήσετε μια καλή επένδυση, αφού κάθε μία από αυτές αποτελεί πρότυπο αποδοτικότητας. Η κατασκευή της είναι πολύ στιβαρή, με αρίστης ποιότητας υλικά και δοκιμασμένη σε εκτενείς δοκιμασίες αντοχής, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επίσης, βασικά πλεονεκτήματα είναι η υψηλή δύναμη ισχύος, ο υψηλός βαθμός απόδοσης και η χαμηλή ισχύς λειτουργίας άνευ φορτίου μαζί με το χαμηλό κόστος κατανάλωσης ρεύματος.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Περιττό σχεδόν να πούμε, ότι αυτές οι μηχανές πληρούν όλα τα πρότυπα ασφαλείας και έχουν περάσει με επιτυχία πληθώρα δοκιμών.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Πρότυπα δε θέτει μόνο η τεχνολογία αλλά και ο τρόπος κατασκευής των συσκευών. Ιδιαίτερα ανθεκτικές, στιβαρές, ταυτόχρονα ελαφριές και ευκολομετακίνητες. Αν και σχεδιάστηκαν αρχικά για χρήση στην ελαφρά βιομηχανία, ωστόσο αποδείχτηκαν γρήγορα πραγματικοί αριστοτέχνες. Κάτω από τις πιο σκληρές βιομηχανικές συνθήκες, απέδειξαν τις ικανότητές τους με άριστα αποτελέσματα.

Οι συσκευές σχεδιάστηκαν για όλους τους τύπους ηλεκτροδίων, ακόμη και των πιο απαιτητικών. Ως βασικά μέταλλα συγκόλλησης είναι ο χάλυβας, οι έντονα κεκραμένοι χάλυβες καθώς και το αλουμίνιο. Αυτή η ευελιξία στον τομέα των εφαρμογών τις κάνει περιζήτητες σε κάθε κλάδο.