Νέα

Δημιουργία ακίδας με ψυχρή συγκόλληση CMT pin

Γράφει ο

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δημιουργία ακίδας με ψυχρή συγκόλληση CMT pin

¨Δαμάζοντας¨ τη σταγόνα μετάλλου

Η ψυχρή συγκόλληση CMT (Cold Metal Transfer) της Fronius γνωστή για τις δυνατότητες συγκόλλησης πολύ λεπτών ελασμάτων και για τις συγκολλήσεις διαφορετικών μετάλλων μεταξύ τους (συγκόλληση αλουμίνιου με χάλυβα), ανοίγει και νέες δυνατότητες χρήσης, σε πεδία που δεν ήταν πριν καν στα target group του τμήματος R&D της εταιρίας.

Η CMT μπορεί και δημιουργεί διαφορετικής γεωμετρίας ακίδες και διαφορετικές δομές σε αυτές, κατόπιν επιλεγμένων παραμέτρων συγκόλλησης. Αυτό πριν μπορούσες να το δημιουργήσεις μόνο με πολύ ευφυής μηχανικές μεθόδους ή ενώνοντας έτοιμες ακίδες με το υλικό βάσης. Η δημιουργία των ακίδων με την τεχνολογία CMT pin της Fronius, είναι μια μοναδική και αλάνθαστη διαδικασία, η οποία σχηματίζει ακίδες σταγόνα ? σταγόνα με την βοήθεια του σύρματος συγκόλλησης και της απόλυτα ελεγχόμενης μεταφοράς ενέργειας στην άκρη του σύρματος. Στην ουσία μπορεί και δημιουργεί για παράδειγμα, ακίδες διαμέτρου σύρματος 8 χιλιοστών με 4 χιλιοστά ύψος. Ο έλεγχος είναι τόσο απόλυτος, ώστε ακόμα και η γεωμετρία της άκρης της ακίδας μπορεί να διαμορφωθεί σε διαφορετικά γεωμετρικά σχήματα, όπως π.χ. κυλινδρικά, επίπεδα, σφαιρικά ή ακόμα και κωνικά. Αυτό προσφέρει δυνατότητα χρήσης, σε πολλές νέες εφαρμογές.

Δημιουργία ακίδων μετάλλου για παράλληλη χρήση με πλαστικό και άλλα υλικά

Το σκεπτικό για την δημιουργία ακίδων με κεφάλι σφαιρικό – κάτι σαν μανιτάρι – προήρθε από τη φύση. Η ¨αγκαθωτή επιφάνεια¨ που δημιουργείται πάνω στο μέταλλο από πολλές τέτοιες ακίδες, εξασφαλίζει την σωστή συγκράτηση με το υλικό που θα προστεθεί στην συνέχεια. Αυτή η αγκαθωτή επιφάνεια καλύπτεται με ρευστό πλαστικό το οποίο στη συνέχεια στερεοποιείται. Tα δύο υλικά γίνονται αχώριστα λόγω της μεγάλης αντίστασης που φέρει η επιφάνεια των ακίδων στο εσωτερικό του πλαστικού. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με κεραμικά υλικά, ή άλλα συστατικά τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ακίδες με έγχυση, πίεση ή άλλες τεχνικές.

Υπάρχουν πολλές λύσεις και τύποι ένωσης διαφόρων υλικών. Αυτό καθορίζεται ανάλογα με την ανάγκη της κάθε εφαρμογής, το σχήμα των ακίδων και τον τύπο του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.
Μερικές εφαρμογές απαιτούν μόνιμες λύσεις, όπως οι εφαρμογές χάλυβα ?σκυροδέματος, ενώ άλλες απαιτούν λύσεις αποσπώμενες από την αγκαθωτή επιφάνεια, όπως η ένωση χάλυβα – Velcro.

Υπάρχει ευρύ πεδίο χρήσης της CMT pin ανάλογα με τις ανάγκη του ενδιαφερόμενου. Αυτό το πεδίο περιλαμβάνει μεταλλικές επιφάνειες
τύπου ¨βούρτσας¨, αντιολισθητικές επιφάνειες, πριτσίνωμα διαφορετικών υλικών, επιφάνειες γραφής