Νέα

Συστήματα αυτοματισμού συγκολλήσεων

Γράφει ο

Ιωάννης Εμμανουηλίδης
4 Pro Μον. ΕΠΕ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ

Υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές συγκόλλησης, οι οποίες απαιτούν υψηλής ποιότητας συγκολλήσεις, επαναλειψιμότητα και πιστοποιημένη διαδικασία. Εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιούνταν με πιστοποιημένους συγκολλητές που είχαν πολυετή πείρα και αρκετά σταθερό χέρι. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που και ο καλύτερος συγκολλητής δεν μπορεί να προσφέρει αυτό που προσφέρει ένα σύστημα αυτοματισμού. Όχι γιατί δεν έχει την σταθερότητα ή τη γνώση να το κάνει, αλλά επειδή δεν έχει τον κύκλο εργασίας που απαιτείται. Υπάρχουν συγκολλήσεις που διαρκούν ώρες ολόκληρες. Ο κύκλος εργασίας ενός συγκολλητή δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον κύκλο εργασίας ενός αυτόματου συστήματος. Γι αυτό το λόγο συνέχεια κατασκευάζονται όλο και πιο καινούργια συστήματα αυτόματης συγκόλλησης τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές και αποδίδουν στο μέγιστο ακόμα και στις πιο δύσκολες εφαρμογές και συνθήκες.

Βασικά συστήματα αυτοματισμού συγκόλλησης

Υπάρχουν πολλά συστήματα τα οποία μπορούν με μερικές μετατροπές ή και χωρίς, να διευκολύνουν κατά πολύ την ζωή των συγκολλητών και να παράγουν πραγματικό έργο. Αυτά είναι τα βασικά συστήματα για αυτόματη συγκόλληση, όπως τα ράουλα τα positioners,τα βαγονάκια, τα συστήματα orbital, οι τσιμπίδες αυτοματισμού, τα παρελκόμενα τους και άλλα πολλά. Αυτά είναι αρκετά δημοφιλή συστήματα και χρησιμοποιούνται από πάρα πολλές εταιρίες λόγω τις ευκολίας που παρέχουν στην παραγωγική διαδικασία.

Συστήματα αυτοματισμού για πολύπλοκες εφαρμογές

Υπάρχουν όμως και εφαρμογές συγκόλλησης που απαιτούν πιο πολύπλοκα συστήματα για να ολοκληρώσουν τις δύσκολες συγκολλήσεις. Γι? αυτό τον λόγο, οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες συγκολλητικών συστημάτων έχουν δικό τους τμήμα αυτοματισμού, το οποίο αναλαμβάνει να κατασκευάσει τέτοια συστήματα που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε πελάτη. Φυσικά τα συστήματα αυτά έχουν μεγάλο αρχικό κόστος λόγω μελέτης, πειραμάτων και δοκιμών. Οι κατασκευάστριες εταιρίες ποντάρουν στην πώληση περισσότερων συστημάτων μετά την κατασκευή του πρωτοτύπου. Συνήθως δεν βγάζουν κέρδος από το πρώτο σύστημα που πουλούν. Αλλά σίγουρα βγάζουν από τα επόμενα κα παράλληλα μέσα από την διαδικασία μελέτης, σχεδίασης και κατασκευής αυτών των πρωτοτύπων, αποκτούν μεγάλη πείρα από τις δοκιμές που κάνουν μέχρι να εξασφαλίσουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Διαδικασίες συγκόλλησης

Οι κατασκευάστριες εταιρίες συγκολλητικών συστημάτων συνήθως δεν ασχολούνται με την κατασκευή ρομποτικών βραχιόνων έξι αξόνων, γιατί για τέτοιες εφαρμογές συγκόλλησης έχουν στρατηγικές συνεργασίες με κατασκευαστές ρομπότ ή integrators. Ασχολούνται όμως με οτιδήποτε χρειάζεται πιο απλούς ελιγμούς από τις συγκολλητικές τσιμπίδες. Αυτά τα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εταιρίες κατασκευής μεταλλικών εξαρτημάτων, μηχανημάτων, κτιρίων & σε εταιρίες που αναγομώνουν μεταλλικές επιφάνειες για νέες κατασκευές ή για επιδιόρθωση παλιών εξαρτημάτων ή μηχανών. Οι πιο συνήθεις διαδικασίες είναι η MIG/MAG standard, High Performance, Puls και TIG. Σε πιο απαιτητικές εφαρμογές χρησιμοποιείται MIG/MAG CMT, Laser Hybrid & συγκόλληση με Plasma.

Ό ενδιαφερόμενος πρέπει εξ αρχής να ζυγίζει τα οφέλη της αγοράς του με την τιμή του για τον ακριβή υπολογισμό του χρόνου απόσβεσής του και το κέρδος που θα του παρέχει μελλοντικά.

Πλεονεκτήματα συστημάτων αυτοματισμού

? Πιστοποιημένη διαδικασία συγκόλλησης
? Μεγάλος κύκλος εργασίας
? Επαναλειψιμότητα συγκολλήσεων
? Μικρότερο εργατικό κόστος
? Υπολογίσιμος χρόνος συγκόλλησης
? Συγκόλληση χωρίς σφάλματα
? Τέλεια εμφάνιση ραφής
? Μεγαλύτερη ταχύτητα
? Μεγαλύτερη παραγωγικότητα
? Εξασφαλισμένη ποιότητα

Τα συστήματα για αυτόματη συγκόλληση είναι αναγκαία για συγκολλήσεις που απαιτούν έστω και ένα από τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Η επιλογή ενός σωστού συστήματος είναι σημαντική για να μην έχετε μελλοντικά προβλήματα λειτουργίας του. Επιλέξτε εταιρία που ειδικεύεται σε ψηφιακή τεχνολογία, έχει πολύ καλές μηχανές συγκόλλησης, έχει ξεχωριστό τμήμα αυτοματισμού, παρέχει την μεγαλύτερη εγγύηση στις μηχανές του και το πιο σημαντικό, έχει καλό after sales service για να σας καλύπτει ανα πάσα στιγμή όποτε το χρειάζεστε.

Έτσι βοηθάτε την επιχείρηση σας να αποσβέσει γρήγορα τα χρήματα που επενδύσατε και να βγάλετε γρήγορα κέρδος από τη χρήση του συστήματός σας.