Νέα

Τεχνολογία 3 σε 1

Γράφει o

Εμμανουηλίδης Ιωάννης
4 Pro Ltd/ FRONIUS

TIG, ΜΜΑ & ΠΛΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ
ΜΗΧΑΝΩΝ TIG ΤΗΣ FRONIUS

Η συγκόλληση με Fronius είναι ξανά μαγική!

Η νέα σειρά ψηφιακών επαγγελματικών μηχανών Magic Wave και Trans Tig στα 250 και 300 Αμπέρ είναι πλέον πραγματικότητα. Η Fronius πριν ένα μήνα παρουσίασε για πρώτη φορά σε διεθνή έκθεση στην Ελλάδα, αυτές τις μοναδικές μηχανές συγκόλλησης τελευταίας τεχνολογίας, που ανταποκρίνονται ιδανικά σε οποιαδήποτε εφαρμογή.
Διακριτικές, με σχεδόν αθόρυβο και ιδιαίτερα σταθερό τόξο συγκόλλησης. Εξαιρετικά απλές στη χρήση, αρκετά ελαφριές και συγχρόνως στιβαρές.
Το σημαντικότερο από όλα, είναι ότι κάθε μία από αυτές τις μηχανές, είναι κομμάτι ενός πλήρους, συνολικά συντονισμένου συστήματος συγκόλλησης, όπου όλα τα εξαρτήματα συνεργάζονται τέλεια μεταξύ τους.
Τελικά το αποτέλεσμα είναι μια ποικιλία δυνατοτήτων συγκόλλησης, που μέχρι τώρα, μπορούσατε μόνο να τις ονειρευτείτε.

Χρήση

Μερικά από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των μηχανών αυτών, είναι η ευκολία στην μεταφορά, η ευκολία της λειτουργίας τους και η στιβαρότητα της κατασκευής τους.
Από την άποψη των υλικών συγκόλλησης, αυτές οι μηχανές είναι εξαιρετικά ιδανικές για το αλουμίνιο και τα κράματά του. Όπως επίσης για τα μαλακά ή σκληρά κράματα χάλυβα και φυσικά για τα μη σιδηρούχα μέταλλα. Χάρη στη μεγάλη ικανότητά τους, η Magic Wave 2500/3000 και η TransTig 2500/3000 χρησιμοποιούνται από ολόκληρο το φάσμα της βιομηχανίας όπως την κατασκευή των χημικών εγκαταστάσεων, των δεξαμενών και των εμπορευματοκιβωτίων, στη μηχανική και μηχανολογική εγκατάσταση, στην κατασκευή σωληνώσεων, σε όλες τις ανεγέρσεις κτιρίων, συντήρησης και επισκευής και σε εταιρίες μεταλλουργίας.
Επίσης έχει τέλεια αποτελέσματα, όταν χρησιμοποιείται για συγκόλληση με ρομπότ όπως γίνεται και στη χειρωνακτική συγκόλληση.

Οικονομία

Αυτή η σειρά μηχανών Tig, είναι ένα εκθαμβωτικό παράδειγμα αποδοτικού και παράλληλα σύγχρονου συστήματος συγκόλλησης. Η αποδοτικότητα τους αρχίζει με τα αρίστης ποιότητας εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε όλες τις μηχανές Fronius. Ειδική αναφορά πρέπει επίσης να γίνει για τον υψηλό βαθμό απόδοσης και δύναμης, για την αυτόματη διακοπή του συστήματος ψύξης ( το οποίο έχει άμεση και αισθητή επίδραση στην κατανάλωση ενέργειας) και φυσικά της αυτόματης διαμόρφωσης της άκρης του ηλεκτροδίου, η οποία μειώνει τους χρόνους συγκόλλησης που απαιτούνται από τον συγκολλητή. Γενικότερα αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, οδηγούν στην εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής των μηχανών, σε ένα μικρό αριθμό αναλώσιμων και ουσιαστικά σε χαμηλότερες δαπάνες κάθε εργασίας. Οπωσδήποτε ένα σύστημα συγκόλλησης που είναι ιδιαίτερα οικονομικώς αποδοτικό, αξίζει κάθε σεβασμό.

Η τελειότητα σε κάθε βήμα

Τα συστήματα συγκόλλησης Fronius, έχουν σχεδιαστεί και υπολογιστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Για κάθε πιθανή εφαρμογή, ο στόχος δεν είναι τίποτα λιγότερο από την τελειότητα την ίδια. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα, που καθιστά κάθε ενιαίο βήμα λειτουργίας όσο το δυνατόν ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Από την ανάφλεξη έως το τέλος της συγκόλλησης και από την στιγμιαία συγκόλληση έως τη διαμόρφωση της άκρης του ηλεκτροδίου.

Αλλά ας πάρουμε βήμα προς βήμα τις διαδικασίες, αρχίζοντας από την ανάφλεξη, η οποία διαδραματίζει έναν βασικό ρόλο στη συγκόλληση TIG. Σε αυτές τις μηχανές , η ανάφλεξη είναι δυνατή με επαφή ή με χωρίς επαφή. Στην λειτουργία (non contact), το τόξο ανάβει αμέσως με μια υψηλής τάσης ενέργεια που εξασφαλίζει τέλεια ανάφλεξη από την πρώτη πίεση του διακόπτη- ακόμη και με πολύ μεγάλου μήκους καλώδια. Η λειτουργία (touch down) είναι ιδιαίτερα πολύτιμη σε εφαρμογές όπου χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθησία. Και το σημαντικότερο εδώ, είναι να σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχει καμιά επέμβαση από το βολφράμιο. Ο ψηφιακός έλεγχος της συγκόλλησης είναι υπεύθυνος γι αυτό, ελέγχοντας τέλεια και συνέχεια ολόκληρη τη διαδικασία.

Ενεργό κύμα, για ομαλή και ήσυχη συγκόλληση

Η συγκόλληση Tig εναλλασσόμενου ρεύματος με την σειρά μηχανών Magic Wave, είναι πλέον μια ομαλή διαδικασία με ένα πολύ ήσυχο τόξο συγκόλλησης. Αυτό το οφείλουμε στο ενεργό κύμα.
Ο ενσωματωμένος επεξεργαστής ψηφιακών σημάτων υπολογίζει πάντα- σε πραγματικό χρόνο- το κυματοειδές που θα επιτρέψει την υψηλότερη σταθερότητα του τόξου με τα χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.
Αυτά τα επίπεδα στις περισσότερες περιπτώσεις, παραμένουν κάτω από τα 80 dbA κατά τη συγκόλληση, ακόμα και με τη χρήση πολλών αμπέρ.
Εάν δεν είστε συγκολλητές οι ίδιοι, ρωτήστε κάποιον που είναι, για να σας πει πόσο σημαντική είναι αυτή η ανάπτυξη στο θέμα του θορύβου.

Ποντάρισμα με λειτουργία TAC

Προτού να μπορέσετε να συγκολλήσετε, πρέπει να ποντάρετε. Ο συνηθισμένος τρόπος μέχρι τώρα, ήταν να ενωθούν τα δύο λουτρά τήξης των κομματιών μεταξύ τους, με την ελαφριά κίνηση της τσιμπίδας. Με την λειτουργία TAC , απλά κρατάτε σταθερή την τσιμπίδα στην μέση και πατάτε τον διακόπτη. Τα δύο λουτρά τήξης ενώνονται μεταξύ τους λόγω του παλμικού τόξου που δημιουργεί η λειτουργία TAC. Αυτό λειτουργεί γρήγορα και πολύ εύκολα. Η λειτουργία αυτή, είναι επίσης ιδανική για ένωση πολύ λεπτών ελασμάτων χωρίς πλήρωση υλικού, δεδομένου ότι βοηθά τα δύο λουτρά τήξης να συγχωνευθούν λεπτομερώς.

Ταυτόχρονη συγκόλληση και στις δύο πλευρές

Κατά την ένωση ελασμάτων, κανονικά πρέπει να κάνετε πρώτα ένα πέρασμα ρίζας από την μία μεριά. Στη συνέχεια πρέπει να καθαριστεί και να κολληθεί από πίσω, κάτι το οποίο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορείτε να επιταχύνετε με την ταυτόχρονη συγκόλληση και από τις δύο πλευρές. Κατά την ταυτόχρονη συγκόλληση εναλλασσόμενου ρεύματος και τα δυο τόξα πρέπει να συγχρονιστούν. Για να γίνει αυτό, οι μηχανές Magic Wave έχουν μια λειτουργία (SyncMode) που εναρμονίζει τα δύο τόξα συγκόλλησης.

Ειδικά προγράμματα για αλουμίνιο

Το αλουμίνιο χρειάζεται πάντα ειδική επεξεργασία. Έτσι η Fronius έχει σιγουρευτεί ότι αυτό πραγματοποιείται. Παραδείγματος χάριν, στη συγκόλληση εναλλασσόμενου ρεύματος, το αλουμίνιο δεν ενώνεται κανονικά με μια μυτερή άκρη ηλεκτροδίου, αλλά με μία διαμορφωμένη άκρη.
Σε κάποιες εφαρμογές αυτό οδηγεί στην ανεπαρκή τήξη της ρίζας. Οι μηχανές
Magic Wave χρησιμοποιούν ένα διαμορφωμένο ηλεκτρόδιο με μικρότερη διαμορφωμένη άκρη, με αποτέλεσμα την τέλεια τήξη της ρίζας κατά συνέπεια. Η άκρη διαμορφώνεται αυτόματα, που σημαίνει τελικά, την τεράστια αποταμίευση του χρόνου. Το μόνο που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να τοποθετήσετε το ηλεκτρόδιο στην τσιμπίδα, να επιλέξετε το μέγεθος της άκρης που θέλετε να διαμορφώσετε, π.χ. 1,5 χιλιοστά και το τόξο διαμορφώνει αυτόματα την ακίδα στο μέγεθος που επιλέξατε.

Πλήρης εξοπλισμός με άνετα χαρακτηριστικά για εύκολη λειτουργία

Η Fronius είναι προμηθευτής συστημάτων. Κάθε τμήμα του συστήματος έχει σχεδιαστεί να ταιριάζει απόλυτα με όλα τα άλλα και με απόλυτη αρμονία. Μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις υπομονάδες όπως: μονάδες ψύξης, φορεία μηχανών, αυτόματους τροφοδότες σύρματος, τηλεχειριστήρια, τσιμπίδες Job για επιλογή αποθηκεμένων εργασιών και με ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εξαρτημάτων για χρήση με ρομπότ. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα, για πλήρη τεκμηρίωση και απεικόνιση των δεδομένων κάθε συγκόλλησης.

Συγκόλληση Πλάσματος με παράλληλη σύνδεση

Με τις νέες ψηφιακές μηχανές της σειράς Magic Wave και TransTig οι δυνατότητες συγκόλλησης είναι πραγματικά απεριόριστες και δεν σταματάνε στην συγκόλληση TIG & Ηλεκτροδίου. Η άψογη σχεδίαση και η απόλυτη συμβατότητα των υπομονάδων της μηχανής, σας δίνει την δυνατότητα της παράλληλης σύνδεσης του Module 10 της Fronius για συγκόλληση με τσιμπίδα πλάσματος.
Μερικά από τα βασικότερα πλεονεκτήματα αυτού του συνδυασμού, είναι η υψηλή ταχύτητα συγκόλλησης σε σχέση με της TIG συγκόλλησης, καθόλου πιτσίλισμα, λιγότερες παραμορφώσεις, μικρότερη θερμικά επηρεασμένη ζώνη, αξιοπιστία και λιγότερη προετοιμασία πριν τη συγκόλληση.
Ιδανικό σύστημα για χειροκίνητη και ρομποτική συγκόλληση.