Νέα

Ψηφιακή συγκόλληση αλουμινίου με τόξο βολφραμίου

Γράφει ο:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4 Pro Μον. ΕΠΕ

Ψηφιακή συγκόλληση αλουμινίου με τόξο βολφραμίου

Η συγκόλληση αλουμινίου με τόξο βολφραμίου και χρήση ψηφιακής τεχνολογίας προκάλεσε αίσθηση σε όλον τον κλάδο της συγκόλλησης όταν πρωτοεμφανίστηκε. Και ακόμη την προκαλεί λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών και αποτελεσμάτων συγκόλλησης που προσφέρει.

Τα ψηφιακά συστήματα συγκόλλησης έθεσαν νέα πρότυπα στη συγκόλληση. Tα αποτελέσματα που φέρουν αγγίζουν την τελειότητα και επιπλέον παρέχουν 2 σημαντικά πλεονεκτήματα:
1. την επαναληψημότητα των αποτελεσμάτων τους και
2. τη μεγάλη ευκολία του χειρισμού τους

Ενιαίο σύστημα συγκόλλησης με μεγάλες δυνατότητες

Η συγκόλληση αλουμινίου με τόξο βολφραμίου είναι από τις πιο δύσκολες και εξειδικευμένες διαδικασίες συγκόλλησης. Γι αυτό απαιτεί ψηφιακά συστήματα που είναι εφοδιασμένα με ειδικές λειτουργίες και παρέχουν συνεχώς σταθερό τόξο και επαναλαμβανόμενη ποιότητα ραφής. Πρέπει να συνδυάζονται πάντα με τα σωστά περιφερειακά για κάθε εφαρμογή και φυσικά να είναι ιδανικά σχεδιασμένα για να λειτουργούν τέλεια ως ένα σύνολο. Από τη χειροκίνητη συγκόλληση μέχρι και τη ρομποτική πρέπει να καλύπτονται όλες οι εφαρμογές και να συμπεριλαμβάνονται όλα τα παρελκόμενα όπως τσιμπίδες, καλώδια σύνδεσης, μονάδες ψύξης, συστήματα καταγραφής και αποθήκευσης δεδομένων συγκόλλησης, ακόμη και θύρες επικοινωνίας για δυνατότητα χρήσης λειτουργιών υψηλής απόδοσης σε περίπτωση που χρειαστεί μελλοντική αναβάθμιση του συστήματος, σε πιο αυτοματοποιημένες παραγωγές με χρήση ρομποτικών βραχιόνων.

Σε ότι έχει να κάνει με τα υλικά προς συγκόλληση, κάθε σύστημα TIG που συγκολλά αλουμίνιο είναι AC / DC και είναι ικανό να συγκολλήσει οποιοδήποτε μέταλλο. Χάρη στα μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, είναι ιδανικό για συγκόλληση αλουμίνιου και των κραμάτων του, για τα μαλακά ή σκληρά κράματα χάλυβα και φυσικά για τα μη σιδηρούχα μέταλλα.

Οικονομία πάνω από όλα

Τα ψηφιακά συστήματα έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης και δύναμης και παράλληλα είναι πιο οικονομικά γιατί καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ενώ παράγουν καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς σφάλματα και χωρίς ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας μετά την συγκόλληση. Επίσης οικονομία προσφέρουν και μερικά από τα χαρακτηριστικά τους, όπως η αυτόματη διακοπή του συστήματος ψύξης ( το οποίο έχει άμεση και αισθητή επίδραση στην κατανάλωση ενέργειας) και φυσικά η αυτόματη διαμόρφωση της άκρης της ακίδας, η οποία μειώνει τους χρόνους συγκόλλησης που απαιτούνται από τον συγκολλητή. Γενικότερα αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, οδηγούν στην εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής των μηχανών, σε ένα μικρό αριθμό αναλώσιμων και ουσιαστικά σε χαμηλότερες δαπάνες κάθε εργασίας, κάτι που το έχουν ανάγκη στις μέρες μας οι εταιρίες μεταλλικών κατασκευών. Οπωσδήποτε ένα σύστημα συγκόλλησης που είναι ιδιαίτερα οικονομικώς αποδοτικό, αξίζει κάθε σεβασμό και πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο αγοράς από τους χρήστες.

Τελειότητα

Τα ψηφιακά συστήματα συγκόλλησης της Fronius, έχουν σχεδιαστεί και υπολογιστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Για κάθε πιθανή εφαρμογή, ο στόχος δεν είναι τίποτα λιγότερο από την τελειότητα την ίδια. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα, που καθιστά κάθε ενιαίο βήμα λειτουργίας όσο το δυνατόν ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Από την ανάφλεξη έως το τέλος της συγκόλλησης και από την στιγμιαία συγκόλληση έως τη διαμόρφωση της άκρης της ακίδας βολφραμίου.

Αλλά ας πάρουμε βήμα προς βήμα τις διαδικασίες, αρχίζοντας από την ανάφλεξη, η οποία διαδραματίζει έναν βασικό ρόλο στη συγκόλληση TIG. Σε αυτές τις μηχανές , η ανάφλεξη είναι δυνατή με επαφή ή με χωρίς επαφή. Στην λειτουργία (non contact), το τόξο ανάβει αμέσως με μια υψηλής τάσης ενέργεια που εξασφαλίζει τέλεια ανάφλεξη από την πρώτη πίεση του διακόπτη- ακόμη και με πολύ μεγάλου μήκους καλώδια. Η λειτουργία (touch down) είναι ιδιαίτερα πολύτιμη σε εφαρμογές όπου χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθησία. Και το σημαντικότερο εδώ, είναι να σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχει καμιά επέμβαση από το βολφράμιο. Ο ψηφιακός έλεγχος της συγκόλλησης είναι υπεύθυνος γι? αυτό, ελέγχοντας τέλεια και συνέχεια ολόκληρη τη διαδικασία.

Ομαλή και ήσυχη συγκόλληση με ¨ενεργό κύμα¨

Η συγκόλληση TIG εναλλασσόμενου ρεύματος με την σειρά μηχανών Magic Wave, είναι πλέον μια ομαλή διαδικασία με ένα πολύ ήσυχο τόξο συγκόλλησης. Αυτό το οφείλουμε στο ενεργό κύμα.
Ο ενσωματωμένος επεξεργαστής ψηφιακών σημάτων υπολογίζει πάντα σε πραγματικό χρόνο το κυματοειδές που θα επιτρέψει την υψηλότερη σταθερότητα του τόξου με τα χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.
Αυτά τα επίπεδα στις περισσότερες περιπτώσεις, παραμένουν κάτω από τα 80 dbA κατά τη συγκόλληση, ακόμα και με τη χρήση πολλών αμπέρ.
Εάν δεν είστε συγκολλητές οι ίδιοι, ρωτήστε κάποιον που είναι, για να σας πει πόσο σημαντική είναι αυτή η ανάπτυξη στο θέμα του θορύβου και πόσο ανθυγιεινό και επίπονο είναι γι αυτόν όταν εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα θορύβου όλη την ώρα. Η έκθεση αυτή που τις περισσότερες φορές είναι χωρίς χρήση προστατευτικών ωτοασπίδων, θα είναι επιζήμια για το μέλλον της ακοής του συγκολλητή.

Ψηφιακή ταυτόχρονη συγκόλληση και στις δύο πλευρές

Κατά την ένωση ελασμάτων, κανονικά πρέπει να κάνετε πρώτα ένα πέρασμα ρίζας από την μία μεριά. Στη συνέχεια πρέπει να καθαριστεί και να συγκολληθεί από πίσω, κάτι το οποίο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορείτε να επιταχύνετε με την ταυτόχρονη συγκόλληση και από τις δύο πλευρές. Κατά την ταυτόχρονη συγκόλληση εναλλασσόμενου ρεύματος και τα δυο τόξα πρέπει να συγχρονιστούν. Για να γίνει αυτό, οι μηχανές Magic Wave έχουν μια λειτουργία (SyncMode) που εναρμονίζει τα δύο τόξα συγκόλλησης.

Το αλουμίνιο χρειάζεται πάντα ειδική επεξεργασία. Έτσι η Fronius έχει σιγουρευτεί ότι αυτό πραγματοποιείται. Παραδείγματος χάριν, στη συγκόλληση εναλλασσόμενου ρεύματος, το αλουμίνιο δεν ενώνεται κανονικά με μια μυτερή άκρη ηλεκτροδίου, αλλά με μία διαμορφωμένη άκρη.
Σε κάποιες εφαρμογές αυτό οδηγεί στην ανεπαρκή τήξη της ρίζας. Οι μηχανές
Magic Wave χρησιμοποιούν μια διαμορφωμένη ακίδα με μικρότερη άκρη, με αποτέλεσμα να υπάρχει τέλεια τήξη της ρίζας. Η άκρη διαμορφώνεται αυτόματα και αυτό σημαίνει τελικά, τεράστια αποταμίευση του χρόνου. Το μόνο που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να τοποθετήσετε την ακίδα στην τσιμπίδα, να επιλέξετε το μέγεθος της άκρης που θέλετε να διαμορφώσετε, π.χ. 1,5 χιλιοστά και το τόξο διαμορφώνει αυτόματα την ακίδα στο μέγεθος που επιλέξατε.

Ασφάλεια για τον συγκολλητή

Όλα τα ψηφιακά συστήματα συγκόλλησης πρέπει να φέρουν το σύμβολο CE και το S που επιτρέπει τη συγκόλληση σε περιορισμένους χώρους ενισχυμένου ηλεκτρικού κινδύνου. Επίσης πρέπει να ικανοποιούνται και όλες τις απαιτήσεις του IEC όπως π.χ. ο βαθμός προστασίας IP 23 ο οποίος δείχνει την αντοχή σε σκόνη και νερό.
Βασικό πλεονέκτημα των μηχανών είναι και ο ελεγχόμενος θερμοστάτης του ανεμιστήρα ο οποίος ενεργοποιείτε ανάλογα με την απαίτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση συλλογής ρύπων στο εσωτερικό τους, κάτι που αποφέρει και τη παράταση στη διάρκεια της ζωής τους.

Για να έχετε άψογο εμφανισιακά και ποιοτικό παράλληλα αποτέλεσμα, πρέπει να πραγματοποιείτε τη συγκόλληση με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και με σύστημα που να παρέχει πάντα επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα, χωρίς να κινδυνεύετε από σφάλματα συγκολλήσεων λόγω αστάθειας του τόξου.
Στις δύσκολες μέρες που περνάει η βιομηχανία, βασικό είναι να εξασφαλίζεται η κάθε αγορά με τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις υποστήριξής από τους αντιπροσώπους. Το βασικότερο είναι η περίοδος εγγύησης των συστημάτων. Η μεγάλη διάρκεια αποδεικνύει την ποιότητα κατασκευής του συστήματος και εξασφαλίζει σε εσάς πιο ήσυχο ύπνο τουλάχιστον όσο το σύστημά σας είναι ακόμα σε εγγύηση.

Η επιλογή είναι καθαρά δική σας. Απλά πρέπει να πράξετε ανάλογα και να επιλέξετε το ιδανικό σύστημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες σας και θα εξασφαλίζει την επένδυσή σας στο παρόν και στο απώτερο μέλλον.