Στις 18 Δεκεμβρίου 2013, σε μία κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, περισσότερα από 300 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι Δημόσιων Φορέων και Δήμαρχοι, παρακολούθησαν την απονομή βραβείων ENVIROMENTAL AWARDS 2014, για τις καλύτερες πρακτικές , διαδικασίες ή πρωτοβουλίες για την προστασία του Περιβάλλοντος και την αειφορία.
Τα βραβεία τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποστηρίζονται από την ΔΕΠΑ, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Τα παρακάτω μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν εντελώς ανεξάρτητα και έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις περιβαλλοντικές και τεχνικές γνώσεις τους, το επαγγελματικό τους υπόβαθρο καθώς και τη σχετική εμπειρία και εξειδίκευσή τους.
- Δρ Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής
- Πάνος Αγερίδης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής, Ινστιτούτο Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών (ΙΔΙΠ ΠΥ), ΕΕΔΕ
- Αλέξανδρος Γιαννέλος, Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης
- Δρ Γιώργος Ζαλίδης, Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Δρ Αντώνης Κοκόσης, Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
- Δρ Κάτια Λαζαρίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, πρώην Πρόεδρος Ε.Ο.ΑΝ.
- Κώστας Μάντζιος, Ναυτικός Μηχανολόγος, Επιθεωρητής Συστημάτων
Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, Συντονιστής Κριτικής Επιτροπής.
Ανάμεσα στις εταιρίες που αναγνωρίστηκαν και βραβεύτηκαν από την κριτική επιτροπή, για την προσπάθεια που έχουν καταβάλει έως σήμερα για την υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών και λύσεων, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από άλλες επιχειρήσεις και να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, τη διασφάλιση της ποιότητας και την ανταγωνιστικότητα, ήταν και η εταιρία 4PRO Ltd, η οποία με το καινοτόμο διαγνωστικό σύστημα ελέγχου, διάγνωσης και βαθμονόμησης τσιμπίδων ηλεκτροσυγκόλλησης “TID System” που έχει αναπτύξει, ανοίγει νέους «πράσινους ορίζοντες» σε όσους το «αγκαλιάσουν» και το χρησιμοποιήσουν στις γραμμές παραγωγής τους.
Το βραβείο το παρέλαβε ο Ιωάννης Εμμανουηλίδης εφευρέτης του TID System, από την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Δρ. Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η αναγνώριση του συστήματος στα βραβεία ENVIROMENTAL AWARDS 2014 αναδεικνύει επίσης, την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης των κατασκευαστριών εταιριών, σε επενδύσεις πράσινων καινοτόμων τεχνολογιών. Τέτοιες στρατηγικές επενδύσεις και ενέργειες, μπορούν να προσφέρουν άμεσα οφέλη πρώτα στο περιβάλλον και έμμεσα, στην ανταγωνιστικότητα και στη διασφάλιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.
Το TID System μέσω της χρήσης του στις γραμμές παραγωγής συγκόλλησης των εργοστασίων, μπορεί να προσφέρει μείωση και αντιστάθμιση του ανθρακικού αποτυπώματος που παράγουν.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του διαγνωστικού συστήματος και των αυτόματων προληπτικών ελέγχων συντήρησης που θα εκτελέσει, κάτι που θα προλαμβάνει όλους αυτούς τους παράγοντες που θα αύξαναν το Ανθρακικό αποτύπωμα και το κόστος του τελικού προϊόντος, εάν δεν είχαν εντοπιστεί έγκαιρα. Από τον έγκαιρο εντοπισμό ενός μισό κατεστραμμένου ή προβληματικού ανταλλακτικού, το οποίο θα εντοπιστεί μέσω προληπτικού ελέγχου από το διαγνωστικό και θα αντικατασταθεί πριν βγάλει το σφάλμα στο τεμάχιο προς συγκόλληση, η εταιρία θα επωφεληθεί πολλαπλώς. Σε κόστος , σε ποιότητα αλλά και σε μείωση των ρύπων. Κατεστραμμένο εξάρτημα σε μία γραμμή παραγωγής, σημαίνει κόστος ανταλλακτικού και αντικατάσταση του από το τμήμα συντήρησης με ανάλογο κόστος εργατο ωρών , σταμάτημα της ροής παραγωγής, χρόνος αποκατάστασης σημείου σφάλματος, αναλώσιμα επισκευής, συντήρηση εργαλείων χειρός, πάγια λειτουργικά έξοδα όσο είναι σε κατάσταση αναμονής η γραμμή ή τα τμήματα αυτής που εξαρτώνται από το τμήμα που έχει σταματήσει, logistics, κλπ. Το ανθρακικό αποτύπωμα αυξάνεται ακόμα και αν ένα τμήμα της παραγωγής είναι σταματημένο λόγω βλάβης και τα τμήματα πριν και μετά εξαρτώνται από αυτό. Ακόμα και το πάγιο κόστος των 3 σταματημένων τμημάτων, από το φωτισμό, τον εξαερισμό, τον κλιματισμό , τα μηχανήματα σε κατάσταση standby όπως φούρνοι βαφής, μηχανήματα επεξεργασίας μετάλλων κλπ , είναι αρκετό, για να αυξήσει το ανθρακικό αποτύπωμα και το κόστος του τελικού προϊόντος. Ακριβότερο προϊόν τελικά, ίσον με μειωμένη ανταγωνιστικότητα.
Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με χρήση προληπτικών ελέγχων του TID System,
κάτι που θα έχει ως επακόλουθο τη μείωση του Ανθρακικού Αποτυπώματος και την αντιστάθμιση των αερίων του θερμοκηπίου μέσω της καινοτόμας διαγνωστικής τεχνολογίας του συστήματος.
TID SYSTEM & ENVIROMENTAL AWARDS 2014
Πέντε λέξεις, αμέτρητες αξίες!