Νέα

Ψηφιακή Τεχνολογία & Συγκόλληση

Γράφει o
Εμμανουηλίδης Ιωάννης
4 Pro Ltd / FRONIUS

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ

Το ψηφιακό σύστημα συγκόλλησης

Έτσι έχουν τα πράγματα: οι επαναστάσεις είτε αποτυγχάνουν και γρήγορα ξέχνιονται ή είναι επιτυχείς και παίρνουν τη θέση τους στην ιστορία. Οι επιτυχημένες επαναστάσεις ανατρέπουν ριζικά το κατεστημένο. Αυτό ακριβώς πέτυχαν και τα ψηφιακά συστήματα συγκόλλησης. Η παρουσία τους προκάλεσε αίσθηση σε όλον τον κλάδο της συγκόλλησης. Και την προκαλεί ακόμη. Μόνο που σήμερα δεν είναι πια οι ?νεοφερμένοι?, αλλά έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς παίκτες στη σκηνή της συγκόλλησης. Τα ψηφιακά συστήματα συγκόλλησης έθεσαν νέα πρότυπα: σε ότι αφορά στην τελειότητα, στην επαναληψημότητα των αποτελεσμάτων συγκόλλησης, στην ευκολία χρήσης και στην ποικιλία των προσφερόμενων περιφερειακών.

Τα ψηφιακά συστήματα συγκόλλησης συνδυάζονται πάντα με τα σωστά περιφερειακά για κάθε εφαρμογή. Όλα είναι ιδανικά σχεδιασμένα να λειτουργούν τέλεια με τα υπόλοιπα. Από τη συγκόλληση με ηλεκτρόδιο μέχρι την αυτοματοποιημένη συγκόλληση, καλύπτονται όλες οι εφαρμογές, ενώ συμπεριλαμβάνονται τσιμπίδες, καλώδια σύνδεσης, μονάδες ψύξης, μέχρι συστήματα καταγραφής και αποθήκευσης δεδομένων συγκόλλησης ακόμη και θύρες επικοινωνίας για δυνατότητα χρήσης λειτουργιών υψηλής απόδοσης.

Ανταπόκριση σε κάθε πρόκληση

Οι ψηφιακές συσκευές συγκόλλησης διαθέτουν και το ανάλογο ευρύ φάσμα εφαρμογών. Τόσο στη βιοτεχνία όσο και στις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής, ικανοποιούν τις πιο υψηλές και ακριβείς απαιτήσεις. Χάρη στον ειδικό σχεδιασμό τους, είναι ιδανικές για την αυτοκινητοβιομηχανία και την παραγωγή εξαρτημάτων, για τις μηχανολογικές κατασκευές, για τα μεταλλικά κτίρια, για τα χημικά εργοστάσια, για την κατασκευή μηχανημάτων και τρένων και για τα ναυπηγεία. Σε ότι έχει να κάνει με τα υλικά, κάθε συσκευή είναι ικανή να συγκολλήσει οποιοδήποτε μέταλλο. Xάρη στη λειτουργία συγκόλλησης με παλμούς, είναι η πιο ιδανική για συγκόλληση αλουμινίου, χρωμιονικελίου, γαλβανισμένου χάλυβα και για συγκόλληση χαλκού (mig brazing).

Όταν η καινοτομία λειτουργεί καθημερινά

Ένας λόγος της ραγδαίας τους αποδοχής και επιτυχίας είναι σίγουρα οι πολυλειτουργικές τους ικανότητες: MIG/MAG, ρομποτική συγκόλληση, συγκόλληση TIG, συγκόλληση ηλεκτροδίου. Χάρις στην ενσωματωμένη ειδική τεχνογνωσία τους, επιτυγχάνουν σε κάθε εφαρμογή με 100% τελειότητα.

Η τελειότητα είναι η μονάδα μέτρησης για όλα

Ιδανικά προγραμματισμένη διαδικασία ανάφλεξης

Το έναυσμα για τη δημιουργία των ψηφιακών συσκευών συγκόλλησης ήταν η επιθυμία επίτευξης της απόλυτης τελειότητας στη διαδικασία συγκόλλησης και την 100% επαναληψιμότητα κάθε αποτελέσματος μετά την βελτιστοποίησή του. Αυτό είναι εμφανές, πρώτα απ? όλα, στην ανάφλεξη. Οι νέες μηχανές διαθέτουν μια βελτιστοποιημένη διαδικασία ανάφλεξης η οποία έχει προγραμματισθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και η οποία λειτουργεί ξανά και ξανά με την ίδια υψηλή ποιότητα.

Ανάλογα με την εφαρμογή, υπάρχουν διάφορες παράμετροι ανάφλεξης. Μια από αυτές είναι η συμβατική έναρξη. Εδώ οι παράμετροι ανάφλεξης ταιριάζουν απόλυτα στη διάμετρο και την ποιότητα του σύρματος. Το αποτέλεσμα είναι μια ήρεμη και αθόρυβη ανάφλεξη. Στο τελείωμα της ραφής, ένας ελεγχόμενος παλμός ρεύματος αφαιρεί την τελευταία σταγόνα λιωμένου μετάλλου και έτσι αποφεύγεται η δημιουργία μπάλας στην άκρη του σύρματος.

Πολυλειτουργικές και σε λειτουργίες τόξου και διαδικασίες

Με τις ψηφιακές συσκευές συγκόλλησης, όλα γίνονται δυνατά. Προσαρμόζονται σε κάθε εργασία. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του τόξου, μπορεί να χρειαστούν πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την εργασία που είναι να γίνει. Οι μηχανές συγκόλλησης τεχνολογίας inverter προσαρμόζονται για να επιτρέψουν την καλύτερη δυνατή επίλυση. Για παράδειγμα, όσο αφορά τα παλμικά τόξα υπάρχει μια παλμική ρύθμιση για κάθε υλικό. Οι μηχανές λειτουργούν με τόση ακρίβεια που μια μόνο σταγόνα μετάλλου αντιστοιχεί σε κάθε παλμό. Αυτό έχει ως ορατό αποτέλεσμα να μην υπάρχει πιτσίλισμα στην συγκόλληση και σημαίνει ότι για πρώτη φορά είναι δυνατή η εργασία ακριβείας στην χαμηλότερη σκάλα της ενέργειας: ένα φύλλο αλουμινίου 0.6 mm μπορεί να συγκολληθεί με παλμικό τόξο χρησιμοποιώντας σύρμα 1.2 mm χωρίς καμία δυσκολία.

Ο ψηφιακός έλεγχος του μήκους του τόξου παρέχει και αυτός καινούριες δυνατότητες. Δουλεύει με τέτοια ταχύτητα και ακρίβεια ώστε το μήκος του τόξου να παραμένει συνεχώς σταθερό, ακόμα και όταν αλλάζει το μήκος του εκτεθειμένου σύρματος. Το αποτέλεσμα είναι συγκόλληση, με σχεδόν καθόλου πιτσίλισμα.

Επίσης, η λειτουργία SynchroPuls (διπλοί παλμοί) εξελίχθηκε για τις ψηφιακές μηχανές. Αυτή η λειτουργία τοποθετεί ένα παλμό χαμηλής συχνότητας πάνω στον κανονικό παλμό, που έχει ως αποτέλεσμα ποιότητα συγκόλλησης παρόμοια με αυτή της TIG και με άψογη ραφή συγκόλλησης.

Όλες οι ψηφιακές μηχανές συγκόλλησης είναι ιδανικές για όλες τις διαδικασίες συγκόλλησης, όπως τη συγκόλληση MIG/MAG, τη συγκόλληση TIG και τη συγκόλληση ηλεκτροδίου MMA. Οι μηχανές παρέχονται με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λειτουργία για συγκόλληση TIG: την λειτουργία για απαλό σταμάτημα του τόξου στη συγκόλληση TIG. Αυτό αποτρέπει την ενοχλητική συνήθεια του τόξου, να ”σπάει”, κατά το τέλος της συγκόλλησης. Μια προσδιορισμένη κίνηση της τσιμπίδας κάνει το ρεύμα συγκόλλησης να πέφτει αυτόματα, ενώ η προστασία του αερίου είναι εξασφαλισμένη με το τέλος του κρατήρα να είναι γεμισμένο τέλεια.

Πρόγραμμα εκκίνησης για αλουμίνιο

Υπάρχει μια πρόσθετη ειδική λειτουργία ανάφλεξης για το αλουμίνιο: Για την αποφυγή ελαττωμάτων, το μέταλλο της βάσης πρέπει να λιώσει αμέσως στην φάση εκκίνησης. Για αυτό το λόγο, η ανάφλεξη γίνεται με αισθητά μεγαλύτερη δύναμη. Μετά από αυτό, η δύναμη της συγκόλλησης ελαττώνεται πάλι. Επίσης για την αποφυγή τρυπήματος του μετάλλου, είναι επίσης δυνατή η άμεση πτώση της δύναμης συγκόλλησης στο ρεύμα γεμίσματος του κρατήρα.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Σύνδεση και συγκόλληση:
Κάντε την επιλογή και είστε έτοιμοι

Από την φάση εξέλιξης του προϊόντος, η κυρίαρχη αρχή ήταν η κατασκευή μηχανών με όσο πιο απλές λειτουργίες γίνεται. Το αποτέλεσμα είναι να βγουν μηχανές εύκολες στον καθένα για να τις χειριστεί. Ακόμα και οι πολύπλοκες ψηφιακές μηχανές δουλεύουν χρησιμοποιώντας το πρακτικό συνεργιακό μενού: Ένα κουμπί είναι αυτό που χρειάζεστε για να τα ελέγχετε όλα. Επιλέξτε το υλικό και το πάχος του φύλλου αυτό είναι όλο. Μετά ξεκινάτε! Οι ψηφιακές μηχανές συγκόλλησης αυτόματα τώρα, εκμεταλλεύονται την γνώση τους και ελέγχουν εξ ολοκλήρου την διαδικασία συγκόλλησης. Για παράδειγμα, όταν βάζετε το πάχος του φύλλου οι σωστές παράμετροι επιλέγονται αμέσως.

Ο πίνακας ελέγχου απλοποιεί τα πάντα

Ο πίνακας ελέγχου είναι σχεδιασμένος, για εύκολη χρήση και πρόσβαση, έτσι ώστε όλοι να βλέπουν αμέσως τι είναι τι. Επιτρέπει έτσι, την εύκολη και βολική λειτουργία με απλές ρυθμίσεις, ενώ δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου επεξηγήσεις. Παράλληλα, θα βρείτε μια ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία στον πίνακα ελέγχου, η οποία ονομάζεται Job Mode. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει την αποθήκευση των ρυθμίσεων της μηχανής για να τις χρησιμοποιήσετε όποτε τις ξαναχρειαστήτε. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και από την τσιμπίδα τύπου Job . Για καλύτερη ορατότητα ο πίνακας είναι τοποθετημένος υπό γωνία, γεγονός που τον προστατεύει και από χτυπήματα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα σύστημα που ενσωματώνει την οικονομία

Η επένδυση σε μια ψηφιακή μηχανή συγκόλλησης, αξίζει από κάθε άποψη. Χάρη στην πολυλειτουργικότητά τους μπορείτε να κολλήσετε με κάθε μέθοδο, MIG/MAG, TIG και ΜΜΑ, με την ίδια μηχανή και πάντα με απαράμιλλη ποιότητα. Επίσης, θα κάνετε οικονομία από την ουσιαστική μείωση του πιτσιλίσματος, την αυτόματη διακοπή της λειτουργίας του ψυγείου, την χαμηλή τάση του ανοικτού κυκλώματος, τον υψηλό βαθμό απόδοσης, τη σπονδυλωτή, και συνεπώς ευέλικτη, φιλοσοφία κατασκευής, την εύκολη πρόσβαση για συντήρηση, τις αναβαθμίσεις μέσω φορητού υπολογιστή
Όπως είπαμε, ένα σύστημα που ενσωματώνει την οικονομία.

Το πακέτο της επιτυχίας

Τέλειο ταίριασμα

Εάν θέλετε να εκμεταλλευτείτε πλήρως όλες αυτές τις δυνατότητες, τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά συγκόλλησης και τις χρήσιμες λειτουργίες, θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε στο επίπεδο των συστημάτων. Σε συνδυασμό με τα περιφερειακά εξαρτήματα, οι ψηφιακές μηχανές συγκόλλησης είναι τέλεια εναρμονισμένα, καινοτόμα και έξυπνα συστήματα συγκόλλησης.

Ρομποτικές τσιμπίδες συγκόλλησης για αξιόπιστη μεταφορά ρεύματος

Η ρομποτική τσιμπίδα συγκόλλησης παραδείγματος χάρη, έρχεται με μια ιδιοφυή λειτουργία: την αυξημένη πίεση επαφής. Αυτή εξασφαλίζει ακριβή και αξιόπιστη μεταφορά ρεύματος, καθώς το σύρμα συγκόλλησης οδηγείται στο σημείο επαφής με μια προκαθορισμένη γωνία. Οι τυχαίες, σημειακές μεταφορές ρεύματος ανήκουν στο παρελθόν. Το αποτέλεσμα: συνεχώς υψηλή ποιότητα συγκόλλησης.

Μέγιστη Ευφυΐα από τα ψηφιακά τηλεχειριστήρια

Το RCU 5000i είναι μία τρομερά εύκολη μονάδα τηλεχειρισμού, φορτωμένη με έξυπνες λειτουργίες και ενδείξεις κειμένου. Μια πραγματική καινοτομία. Μπορείτε να το τοποθετήσετε δίπλα στην περιοχή συγκόλλησης έτσι ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε όλες τις εργασίες και τα χαρακτηριστικά τους , όπως και να εμφανίσετε όλες της πληροφορίες συγκόλλησης. Πραγματικά δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερο. Το RCU 5000i σας παρέχει σταθερή βοήθεια σε κάθε στάδιο της εργασίας όπως το χρειάζεστε. Επίσης το μενού καθοδήγησης είναι δομημένο όπως ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, με κεντρικό μενού, υπομενού κλπ. Όλα ξεκάθαρα δομημένα και φιλικά προς τον χρήστη.

Το μενού καθοδήγησης χρήστη είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες διαφορετικών ομάδων χρηστών. Κάθε χρήστης έχει το δικό του κλειδί πληροφοριών με το οποίο ενεργοποιεί μόνο τις λειτουργίες που τον ενδιαφέρουν. Επίσης περιλαμβάνεται: η κάρτα SmartMedia, ένα μέσο αποθήκευσης όλων των δεδομένων που είναι σε χρήση και μπορούν να μεταφερθούν στην επόμενη μηχανή συγκόλλησης ή υπολογιστή. Το RCU 5000i έρχεται επίσης με ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας ποιότητας και ένα σύστημα USB συμβατό με τα Windows για αναβαθμίσεις.

Διαχείριση δεδομένων συγκόλλησης:

Με πρόγραμμα όπως το WeldOffice , μπορείτε να συγκεντρώσετε τα δεδομένα όλων των μηχανών σας σε ένα κεντρικό σημείο. Και με τα δεδομένα, δεν εννοούμε μόνο τα δεδομένα συγκόλλησης, αλλά επίσης και γενικά δεδομένα π.χ. όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με την κατάσταση των μηχανών. Αυτά τα δεδομένα μπορούν μετά να οπτικοποιηθούν και να αρχειοθετηθούν σε υπολογιστή. Όλες οι μηχανές μπορούν να δώσουν τις δικές τους TCP/IP διευθύνσεις τους και να δικτυωθούν, δημιουργώντας την καλύτερη δυνατή βάση για αξιόπιστη διαχείριση δεδομένων συγκόλλησης.

Συγκόλληση με ρομπότ

– τέλειος συγχρονισμός όλων των εξαρτημάτων, από την μηχανή μέχρι τον οδηγό προώθησης σύρματος και την τσιμπίδα, συμπεριλαμβανομένου την διαχείριση των δεδομένων συγκόλλησης και την αρχειοθέτηση τους

– τηλεχειρισμός με προνόμια για τον χρήστη

– ευέλικτη διάταξη με το ρομποτικό interface

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για την συγκόλληση με ρομπότ. Με τον ίδιο τρόπο, πολλές διαφορετικές μεταβλητές μπορούν να βρεθούν για διαφορετικά υλικά και εργασίες. Καθώς, φυσικά, αμέτρητες ρυθμίσεις για όλες τις άλλες απαιτήσεις.

Το τελικό προϊόν είναι η ικανοποίηση

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πάρετε το σαν δεδομένο

Ασφάλεια χρειάζεστε κάτι παραπάνω; Κάθε μηχανή πρέπει να αποδώσει στο μέγιστο για να περάσει τα τεστ. Και αυτό δεν αλλάζει για τις ψηφιακές μηχανές συγκόλλησης. Εκτός από αυτό. Όντως, προσφέρουν ακόμη περισσότερη ασφάλεια. Για αρχή, υπάρχει έλεγχος προστασίας της γείωσης. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, αυτό αποτρέπει το ρεύμα συγκόλλησης να περάσει από την γη (γείωση) και να καταστρέψει το σύστημα προστασίας. Αυτός ο έλεγχος υπάρχει σε όλες τις μηχανές Fronius. Δεύτερον, υπάρχει ανεμιστήρας με θερμοστάτη, ο οποίος μειώνει την συσσώρευση βρομιάς στο εσωτερικό της μηχανής επειδή λειτουργεί μόνο όταν χρειάζεται.