Νέα

Robot VS Συγκολλητή

Μπορούν τελικά τα Robot συγκόλλησης να αντικαταστήσουν τους συγκολλητές;

Στη σημερινή εποχή η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που οι απαιτήσεις των καταναλωτών μεγαλώνουν όλο και περισσότερο. Αυτές οι απαιτήσεις δεν αφορούν μόνο την ποιότητα των προϊόντων αλλά και την άμεση διαθεσιμότητα τους. Η ταχύτητα είναι πλέον βασικό κριτήριο ειδικά σε μεγάλους κατασκευαστές μεταλλικών προϊόντων, οι οποίοι επενδύουν υπέρογκα ποσά σε εξοπλισμούς για να εξασφαλίζουν κυριολεκτικά μόνο μερικά δευτερόλεπτα σε ένα προϊόν που κατασκευάζουν. Συνήθως τέτοιου είδους επενδύσεις αφορούν συστήματα αυτοματισμού αυτοκινητοβιομηχανιών που συνήθως είναι ρομποτικοί βραχίονες 6 και επιπλέον αξόνων ή απλά καρτεσιανά συστήματα.
Τελικά όμως ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αυτοματισμών και των Robot στις γραμμές παραγωγής; Μπορούν να συγκολλούνται όλα με τη χρήση ρομποτικών βραχίονων;
Κατά εμέ, όχι για την ώρα. Η ευελιξία ενός συγκολλητή είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του. Ειδικά όταν τα τεμάχια προς συγκόλληση έχουν διακυμάνσεις στις διαστάσεις και βρίσκονται σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία. Ένα όμως από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των συγκολλητών είναι η αντοχή τους. Πόσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος μέσα στις χειρότερες δυσμενείς συνθήκες ζέστης, καπνού, ακτινοβολίας και γενικά βαριάς μυοσκελετικής καταπόνησης; Αυτό μπορεί να απαντηθεί από τις στατιστικές μελέτες των συνταξιούχων συγκολλητών παγκόσμιως. Πέρα όμως από αυτό το βασικό μειονέκτημα υπάρχει και κάτι που είναι πλεονέκτημα για τους συγκολλητές. Αν και στην πραγματικότητα η ρομποτική συγκόλληση έχει ήδη ενσωματωθεί σε μεγάλες γραμμές παραγωγής, έχει ακόμα πολλούς λόγους που δεν έχει κατακλίσει ολοκληρωτικά όλη την βιομηχανική παραγωγή και δεν έχει αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ακόμα δεν είναι τόσο ευφυή και ευέλικτη. Με πολύ απλά λόγια, η χρήση των ρομποτικών συστημάτων προτείνεται όταν ο χώρος εργασίας του ρομποτικού βραχίονα είναι συγκεκριμένος και όταν υπάρχει μεγάλη απαίτηση επαναλαμβανόμενης ποιότητας σε συνδυασμό με υψηλή ταχύτητα παραγωγής. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει εύκολα με συγκολλητές. Ειδικά όταν υπάρχουν 2 και 3 βάρδιες την ημέρα. Και γιατί δεν μπορεί να βγει η δουλειά από τους συγκολλητές; Γιατί ήδη το επάγγελμα του συγκολλητή είναι από τους περισσότερους νέους απορριπτέο. Το πρόβλημα αυτό είναι παγκόσμιο και ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω απουσίας έμπειρων συγκολλητών. Αυτό είναι κάτι που οδηγεί αναγκαστικά τους κατασκευαστές να κλίνουν προς τον αυτοματισμό και την ρομποτική. Βέβαια η ευελιξία ενός ανθρώπου είναι για την ώρα αναντικατάστατη. θα μπορούσε να αντικατασταθεί με robot μόνο αν αυτό ήταν ένα ανδροειδές ευφυή ρομπότ, που εκτελεί την εργασία με τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να προσεγγίσει τα δύσκολα προσβάσιμα σημεία που πάει ο συγκολλητής. Αυτό για την ώρα απέχει από την πραγματικότητα πάρα πολλά χρόνια. Η υπάρχουσα τεχνολογία δεν μπορεί να το κάνει και εκεί υπερτερεί ο ανθρώπινος παράγοντας.
Πλεονεκτήματα ρομποτικής συγκόλληση
Η τεχνολογία σήμερα αφορά ρομποτικούς βραχίονες και ψηφιακή διασύνδεση με πηγές ισχύος. Ο συνδυασμός 2 τύπων βραχιόνων, για συγκόλληση και για χειρισμό τεμαχίων, συμβάλει στο να φτιαχτεί μια γραμμή παραγωγής που μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα κατασκευής. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα μια τέτοιας παραγωγής είναι τα παρακάτω:
• Σταθερή διαδικασία με υψηλής ποιότητας συγκολλήσης. Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο επιλογής για να επενδύσει κάποιος. (Λόγω αντοχής και έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού η σύγκριση στην ποιότητα που προσφέρει ένα ρομπότ είναι εκτός συναγωνισμού)
• Ελάχιστη ως καθόλου επεξεργασία των τεμαχίων μετά την συγκόλληση. (Λόγω απόλυτων κινήσεων του βραχίονα, το αποτέλεσμα είναι επαναλαμβανόμενο χωρίς αποκλίσεις. Ένα χέρι συγκολλητή μετά από 4-5 ώρες αρχίζει να κουράζεται και να είναι επιρρεπή σε σφάλματα)
• Χρόνος παραγωγής συγκόλλησης απόλυτα καθορισμένος με πλάνο παραγωγής ξεκάθαρο. (Λόγω χρονομετρημένων διαδικασιών ο χρόνος κατασκευής είναι γνωστός και ο προγραμματισμός των παραδόσεων ακριβής)
• Μεγαλύτερη παραγωγικότητα και γρηγορότερη προώθηση στην αγορά. (Καλύτεροι χρόνοι παραγωγής και καλύτερο marketing πωλήσεων λόγω της αυτοματοποιημένης παραγωγής και της επαναλαμβανόμενης ποιότητας τελικού προϊόντος)
• Ακούραστη λειτουργία με 2 και 3 βάρδιες καθημερινά χωρίς προβλήματα. (Το ρομποτικό σύστημα δεν καταπονείται όπως οι άνθρωποι και λειτουργεί στην ουσία 24/7)
• Εύκολος προγραμματισμός μέσω Teach Pendant. (Δεν χρειάζεται πια κάποιος να είναι expert για να φτιάχνει προγράμματα συγκόλλησης σε κώδικα. Μόνο από το χειριστήριο / Remote control μπορεί να κινήσει το ρομπότ και να φτιάξει προγράμματα χωρίς να έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει υπολογιστή. Ένα άτομο που μπορεί να χειριστεί ένα smart phone μπορεί να προγραμματίσει και έναν βραχίονα με το Teach Pendant)
• Μη ανάγκη πολλών εξειδικευμένων συγκολλητών. (Κάποιοι από τους υπάρχοντες συγκολλητές θα μείνουν στην θέση τους και κάποιοι θα αναβαθμιστούν ως χειριστές ρομποτικών βραχιόνων. Ο χειριστής του ρομποτικού συγκολλητικού συστήματος πρέπει να έχει γνώσεις συγκολλητή για να κάνει άψογη δουλειά. Δεν χρειάζεται απλά ένας εργάτης που θα εκπαιδευτεί να κινεί το ρομπότ. Η συγκόλληση θέλει εξειδίκευση) .

Μειονεκτήματα Ρομποτικής συγκόλλησης
• Συγκόλληση σε συγκεκριμένο χώρο. Ανάλογα με την τοποθέτηση του βραχίονα και τη δυνατότητα κίνησης του γύρω από τον άξονά του. ( Υπάρχει μια δυσκολία προσέγγισης δύσκολων σημείων του βραχίονα. Ένας συγκολλητής πηγαίνει παντού. Χώνεται σε τρύπες, ανεβαίνει σκάλες, κατεβαίνει στα αμπάρια κλπ)
• Δεν αξίζει να το προγραμματίσεις αν έχει μόνο ένα τεμάχιο προς συγκόλληση. ( Ο χρόνος προγραμματισμού για ένα τεμάχιο είναι μεγαλύτερος από το να πάει επί τούτου ένας συγκολλητής και να το κολλήσει. Το ρομπότ έχει νόημα όταν έχει επαναληψιμότητα πολλών τεμαχίων)
• Το ρομπότ δεν διακρίνει από μόνο του διακυμάνσεις σε διαστάσεις. ( Τεμάχια που δεν είναι ίδια δεν μπορεί να τα εντοπίσει από μόνο του. Πολύ εύκολα θα βγάλει σφάλμα συγκόλλησης γιατί οι κινήσεις του είναι απόλυτες. Εκτός και αν φέρει ειδικούς αισθητήρες όπως Laser, κάμερες κλπ. Αν όμως έχει αισθητήρες, λόγω μεγέθους αυτών δυσκολεύεται στην πρόσβαση στα στενά σημεία )
• Έχει υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης. ( Για μεγάλους κατασκευαστές με προκαθορισμένο αριθμό παραγωγής αυτό το κόστος μάλλον μικρό είναι αντί για μεγάλο λόγω της γρήγορης απόσβεσης του. Για πολύ μικρούς όμως κατασκευαστές αυτό μπορεί να είναι και απαγορευτικό)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ποιο είναι τελικά το συμπέρασμα της ερώτησης Robot Vs Συγκολλητή; Μπορεί η ρομποτική να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα;
Πιστεύω ότι και τα 2 χρειάζονται στις γραμμές παραγωγής. Απλά ζυγίζονται ανά περίπτωση και όπου είναι εφικτή η χρήση βραχίονα και τα πλεονεκτήματα του είναι περισσότερα τότε η επένδυση είναι προκαθορισμένη και προς μελλοντική υλοποίηση. Σε αυτό βοηθά και ότι οι συγκολλητές είναι ένα ¨είδος προς εξαφάνιση¨ λόγω της νεολαίας που δεν ακολουθεί αυτό το επάγγελμα.
Οι κατασκευαστές όμως δεν πρόκειται να κλείσουν τα εργοστάσια τους αν δεν βρίσκουν συγκολλητές. Θα προσπαθήσουν να βρουν λύση. Και η λύση τους οδηγά τελικά σε μονόδρομο. Στη χρήση βραχίονα συγκόλλησης. Η ρομποτική καθημερινά γίνεται όλο και πιο έξυπνη, όλο και πιο γρήγορη, όλο και πιο προσιτή και εύκολη στη χρήση της για το ευρύ κοινό. Στο προσεχές μέλλον όλο και περισσότερες εταιρίες θα εντάξουν στις παραγωγές τους ρομποτικά συστήματα παράλληλα με το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Γιατί όχι και εσείς; Ζυγίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και πράξτε ανάλογα! Εμείς είμαστε δίπλα σας για να βοηθήσουμε στην σωστότερη επιλογή.