Νέα

Αποτελεσματική συγκόλληση Orbital για σωλήνες

Γράφει ο

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4 Pro Ltd – FRONIUS

Τα νέα συστήματα ελέγχου της Fronius, εξασφαλίζουν υψηλότερη ποιότητα συγκόλλησης σε μεταλλικούς αγωγούς. Για αυτή την εργασία χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότητα συγκόλλησης και τεχνική φινιρίσματος. Το σύστημα της Fronius FPA 2030 AC/DC για συγκόλληση σωλήνων, παρέχει και τα δύο. Με αναβαθμισμένη βάση δεδομένων και νέα τεχνολογία ελέγχου, παρέχει στον χρήστη έναν υψηλό βαθμό αξιοπιστίας κατά τη διαδικασία συγκόλλησης, με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται αυτόματη συγκόλληση με μειωμένο κόστος και μικρούς χρόνους παραγωγής. Επίσης το σύστημα αυτό είναι κατασκευασμένο να έχει μεγάλη ευελιξία. Μπορεί να συνδυαστεί με πληθώρα παρελκόμενων κεφαλών για συγκόλληση Orbital, καλύπτοντας τις περισσότερες εφαρμογές που υπάρχουν. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε χειροκίνητη συγκόλληση.

Στην αυτόματη συγκόλληση αγωγών, η τσιμπίδα περιστρέφεται γύρω από τον αγωγό. Συνήθως η συγκόλληση πραγματοποιείται σε οριζόντια ή κάθετη θέση.
Οι δυνατότητες του συστήματος είναι πολύ μεγάλες και καλύπτουν εφαρμογές σχεδόν παντού. Για να είναι δυνατή η επαναλαμβανόμενη συγκόλληση αγωγών με την υψηλότερη ποιότητα, ο συγκολλητής χρειάζεται ένα σύστημα ελέγχου υψηλής νοημοσύνης και ένα πρακτικό πάνελ εντολών.
Το νέο FPA 2030 είναι πλήρως ψηφιακό και οι παράμετροι της συγκόλλησης ελέγχονται από μικροεπεξεργαστή. Συνεργάζεται άψογα με τις ψηφιακές πηγές ισχύος της Fronius με ειδικό σύστημα επικοινωνίας. Το σύστημα αντιδρά στις αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Αυτό παρέχει στην όλη διαδικασία έναν ανυπέρβλητο βαθμό ακριβείας, με ακριβώς ίδιο κάθε φορά επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα και εντυπωσιακές ιδιότητες συγκόλλησης.
Εξαιρετική λειτουργία από οθόνη αφής με εμφάνιση γραφικών για τις παραμέτρους συγκόλλησης, εξασφαλίζουν τον γρήγορο και ασφαλή έλεγχο της εργασίας. Ο συγκολλητής μπορεί να βλέπει όλα τα στοιχεία με μια μόνο ματιά και να τα αλλάζει με πάρα πολύ ευκολία.

Το FPA 2030 υποστηρίζει όλους τους τύπους ψηφιακών μηχανών Fronius TIG (Tungsten inert gas), σειρά μηχανών TransTig/MagicWave 2500 & 3000.

Αυτό παρέχει στον συγκολλητή τον εύκολο προγραμματισμό και έλεγχο των έξι παραμέτρων συγκόλλησης που ακολουθούν παρακάτω:

1) προγραμματισμός χρόνων αερίου προστασίας
2) ρεύμα συγκόλλησης
3) περιστροφική κίνηση της κεφαλής συγκόλλησης
4) παραμέτρους για τροφοδοσία σύρματος
5) έλεγχο απόστασης κεφαλής από το κομμάτι (AVC)
6) έλεγχο ταλάντωσης κεφαλής (OSC).

Για μέγιστη ευκολία, το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί στην πάνω μεριά της πηγής ισχύος, πάνω στη βάση του φορείου. Το μπροστινό κάλυμμα του FPA υπάρχει για να προστατεύει την οθόνη και τον εκτυπωτή όταν το σύστημα είναι κλειστό. Όταν είναι να μπει σε λειτουργία, απλά σηκώνουμε το κάλυμμα και έχουμε πρόσβαση. Ένα τηλεχειριστήριο παρέχει στον συγκολλητή μεγαλύτερη εμπειρία και ακρίβεια κατά τη διαδικασία συγκόλλησης. Παρέχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για έλεγχο της διαδικασίας σε εργοτάξια, καθώς επίσης και κάποιες άλλες λειτουργίες που το καθιστούν αναγκαίο και ευέλικτο εργαλείο του συστήματος.

Εκτός από τις κεφαλές orbital της Fronius, που συνδυάζονται με το σύστημα ελέγχου και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών συγκόλλησης, το FPA 2030 υποστηρίζει και τσιμπίδες συγκόλλησης για χειροκίνητη χρήση. Επίσης έχει και κάποιες άλλες εξαιρετικές ιδιότητες. Χάρη στη ιδανική συχνότητα ανάφλεξης του τόξου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τύπους χάλυβα και ανοξείδωτου στη συγκόλληση συνεχούς ρεύματος TIG DC.
Κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης εναλλασσόμενου ρεύματος TIG AC, το σύστημα ελέγχου FPA 2030 μετράει την θερμοκρασία της ακίδας βολφραμίου σε σχέση με την διάμετρο του ηλεκτροδίου και ρυθμίζει ανάλογα. Επίσης η συχνότητα του εναλλασσόμενου μπορεί να ρυθμιστεί για να καλύψει ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών συγκόλλησης αλουμινίου και των κραμάτων του, αλλά μπορεί επίσης να ρυθμιστεί κατάλληλα για την συγκόλληση κραμάτων χαλκού, μαγνησίου και τιτανίου.