Νέα

FRONIUS PMC Mix Drive

Γράφει ο

Ιωάννης Εμμανουηλίδης

4 Pro Μον. Ε.Π.Ε

Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος FRONIUS

 

FRONIUS PMC Mix Drive

Η υπέρτατη τεχνολογία!

Το βασικότερο πρόβλημα στη συγκόλληση σε θέση ανεβατό, ή στη συγκόλληση  διαφορετικού πάχους υλικών – όπως τη συγκόλληση σωλήνων με φλάντζες –  είναι  η δυσκολία ελέγχου της θερμοκρασίας που εναποθέτουμε κατά την  διάρκεια της διαδικασίας. Η νέα διαδικασία συγκόλλησης PMC mix drive της FRONIUS, έρχεται να δώσει λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερο και ακριβέστερο έλεγχο της θερμοκρασίας, συνδυάζοντας  τις υψηλές και τις χαμηλές ενεργειακές φάσεις με χαμηλή συχνότητα.  Όπως π.χ. την λειτουργία Synchropuls.

Έως σήμερα η συγκόλληση σε θέση ανεβατό χρησιμοποιώντας μια συμβατική μηχανή συγκόλλησης MIG/MAG, προϋπόθετε ότι ο συγκολλητής θα ήταν ιδιαίτερα εκπαιδευμένος, αλλιώς το αποτέλεσμα δεν θα ήταν μόνο κακό εμφανισιακά αλλά κακό και συγκολλητικά. Ο συγκολλητής προκειμένου να αποφύγει το ¨δάκρυσμα¨ του λιωμένου μετάλλου, πρέπει να οδηγήσει τον λαιμό της τσιμπίδας του με μια τριγωνική κίνηση, έτσι ώστε να αφήσει χρόνο στο λουτρό τήξης να κρυώσει κατά την διάρκεια αυτής της κίνησης.

Πρωτοπόροι κατασκευαστές όπως η FRONIUS, ανέπτυξαν την ψηφιακή τεχνολογία συγκόλλησης για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους συγκολλητές να έχουν ευκολότερο και καλύτερο έργο με λιγότερη προσπάθεια, χωρίς να υπάρχει πια ανάγκη της συγκεκριμένης κίνησης. Πριν αρκετά χρόνια ο οίκος ανέπτυξε την λειτουργία Synchropuls, όπου το ρεύμα συγκόλλησης μεταβαλλόταν μπρος πίσω μεταξύ 2 σημείων. Αυτό επιτυγχάνονταν, αυξάνοντας και μειώνοντας την ταχύτητα του σύρματος στον τροφοδότη μεταξύ 0-2 μέτρων το λεπτό και επιλέγοντας συχνότητα μεταξύ 0,5 και 5 Hz. Με αυτήν την τεχνολογία συγκόλλησης μπόρεσε και επιτεύχθηκε η αξιόπιστη συγκόλληση της ρίζας κατά το στάδιο του υψηλού ρεύματος συγκόλλησης και  παράλληλα κρύωμα του μέταλλου βάσης κατά το στάδιο του χαμηλού ρεύματος. Αυτή η συνεχόμενη αλλαγή της θερμοκρασίας, μας πρόσφερε και το θετικό οπτικό αποτέλεσμα της όψης  ΄΄ψαροκόκκαλου΄΄ στην ραφή της συγκόλλησης. Έως τότε, αυτό ήταν μια τυπική διαδικασία συγκόλλησης TIG, η οποία ήταν αρκετά αργή και χρονοβόρα. Η πρώτη εφαρμογή MIG με αυτήν την λειτουργία, έγινε στην ρομποτική συγκόλληση του αλουμινίου.

Με την είσοδο της νέας πλατφόρμας MIG/MAG TPS/i της FRONIUS στην αγορά, ο οίκος πρόσφερε μεγαλύτερες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες λειτουργίες και εισήγαγε επιπλέον παραμέτρους.  Τέλος, η μεγάλη υπολογιστή ισχύς του νέου συστήματος, η αυξημένη μνήμη και το High speed bus (SpeedNet), βοήθησαν ακόμα περισσότερο στον μεγαλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας.

PMC mix ! Ο απόλυτος συνδυασμός

H FRONIUS ανέπτυξε έναν ολοκληρωτικά νέο αλγόρυθμο για την διαδικασία συγκόλλησης PMC mix και δεν βελτίωσε απλά την λειτουργία Synchropuls. Η PMC mix είναι ένας συνδυασμός παλμού (PMC) και τόξου βραχυκυκλώματος βαθιάς διείσδυσης (LSC). H PMC (Pulse Multi Control), είναι η πιο εξελιγμένη παλμική λειτουργία συγκόλλησης της FRONIUS η οποία εξασφαλίζει μεγάλη ταχύτητα συγκόλλησης και παράλληλα σωστή διείσδυση.  Αντίστοιχα η LSC (Low Spatter Control),  είναι η πιο σταθερή και με ελάχιστο πιτσίλισμα μη παλμική διαδικασία.

Ο συνδυασμός λοιπόν αυτών των 2 τεχνολογιών, μας πρόσφερε και διπλά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι και το μεγαλύτερο εύρος έντασης ρεύματος από αυτό που πρόσφερε η λειτουργία Synchropuls. Αυτό πρόσφερε μεγαλύτερες ταχύτητες αντίστοιχης παλμικής συγκόλλησης, σε σχέση με την παλμική συγκόλληση με Synchropuls, ή με την διαδικασία TIG.  Η PMC mix είναι ιδανική για αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες ελέγχου, όπως την αυτόματη διόρθωση του μήκους τόξου και της δυναμικής του παλμού, η FRONIUS ανέπτυξε και νέες λειτουργίες για την PMC mix, που προσφέρουν ακριβή έλεγχο στην θερμοκρασία εναπόθεσης. Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία  ΄΄ ελέγχου χρόνου του υψηλού ρεύματος΄΄, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τη διάρκεια της θερμής φάσης μέσα στην διαδικασία συγκόλλησης. Το ίδιο μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας την λειτουργία ΄΄ ελέγχου χρόνου του χαμηλού ρεύματος΄΄ και να ρυθμίσει τη διάρκεια της ψυχρής φάσης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε ο τέλειος έλεγχος την θερμοκρασίας, κάτι που δεν ήταν εφικτό έως σήμερα.

PMC mix drive

H PMC mix drive είναι επέκταση των ήδη επιτυχημένων διαδικασίων συγκόλλησης της FRONIUS. Η συγκεκριμένη, προσφέρει ακριβέστερο έλεγχο της θερμοκρασίας σε σχέση με την Synchropuls και την PMC mix. Χαρακτηρίζεται από το στάδιο του χαμηλού ρεύματος το οποίο ελέγχεται απόλυτα από μια τσιμπίδα Push-pull, η οποία ακαριαία τραβάει προς τα πίσω το σύρμα της συγκόλλησης σε κάθε βραχυκύκλωμα του τόξου. Το πανίσχυρο σύστημα ελέγχου αναγνωρίζει το σημείο που βραχυκυκλώνει το τόξο και δημιουργεί αποκόλληση της σταγόνας για να μπορέσει το σύρμα να τραβηχτεί πίσω ομαλά. Το μήκος τόξου είναι απόλυτα ακριβές και αυτο-διορθώνεται ταχύτατα, κάτι που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία γίνεται εξαιρετικά αξιόπιστη και με σχεδόν μηδενικό πιτσίλισμα.

PMC mix drive ή PMC mix ;

Αν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στην διαδικασία PMC mix drive και την PMC mix, θα πρέπει πρώτα να δούμε την εφαρμογή και τις ανάγκες του έργου, όπως επίσης και το υπάρχον, ή μελλοντικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η PMC mix, είναι η ιδανική διαδικασία συγκόλλησης χάλυβα MAG με χειροκίνητο ή ημιαυτόματο τρόπο. Στην ουσία χρησιμοποιούμε τροφοδότη σύρματος και χειροκίνητη τσιμπίδα.

Αν όμως απαιτείται συγκόλληση αλουμινίου με MIG διαδικασία, τότε τα πράγματα γίνονται πιο ΄΄ζόρικα΄΄ και η διαδικασία PMC mix drive είναι η προτεινόμενη. Αυτό συμβαίνει, διότι η τροφοδοσία του σύρματος μόνο από τον τροφοδότη δεν μπορεί να είναι σταθερή και απροβλημάτιστη, ειδικά σε λεπτής διαμέτρου σύρματα και σε συγκόλληση καθαρού αλουμινίου, ή αλουμινίου / πυριτίου που είναι μαλακότερα του χάλυβα.

Σύγκριση PMC mix drive & TIG

Αν αναρωτιόμαστε πόσο ο χρήστης μπορεί να επωφεληθεί από τη συγκόλληση PMC mix drive, θα πρέπει να δούμε ένα παράδειγμα της FRONIUS σε συγκόλληση ενός αλουμινένιου σκελετού ποδηλάτου διαμέτρου 40 – 50 mm και πάχους 2-3 mm. H συγκόλληση πραγματοποιήθηκε με ρομποτικό σύστημα και με την TPS/i 500 με τσιμπίδα Robacta drive PullMig. Το σύρμα συγκόλλησης ήταν AlSi (1,2mm) , το αέριο Argon (12 l/min) και χρησιμοποιηθήκαν οι βασικές ρυθμίσεις συγκόλλησης της PMC mix drive.

Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Η ραφή έγινε τέλεια χωρίς πιτσιλίσματα, έχοντας  την τυπική εμφάνιση μιας TIG συγκόλλησης. Η ταχύτητα συγκόλλησης έφτασε τα 30 cm/min όταν ένας πολύ καλός TIG συγκολλητής πηγαίνει με τα μισά. Επιπλέον της ταχύτητας και της επαναλαμβανόμενης ποιότητας, η ευκολία χειρισμού του συστήματος TPS/i, η μεγάλη διάρκεια ζωής των αναλωσίμων, η στιβαρότητα και η μεγάλη παραγωγικότητα, είναι μερικά από τα βασικότερα πλεονεκτήματα χρήσης αυτού του συστήματος.

Συμπέρασμα

Η PMC mix και η PMC mix drive είναι οι ιδανικότερες διαδικασίες για συγκολλήσεις σε θέση ΄΄ανεβατό΄΄ , συγκόλληση τεμαχίων διαφορετικού πάχους και ραφές που πρέπει να έχουν εμφάνιση ΄΄ψαροκόκκαλου΄΄ TIG.

Η γρηγορότερη και η πιο οικονομική διαδικασία FRONIUS, για την παραγωγή σας!