Νέα

Virtual Welding. Εκπαίδευση συγκολλητών από τη FRONIUS με τεχνολογία εικονικής συγκόλλησης

Εκπαίδευση συγκολλητών από τη FRONIUS
με τεχνολογία εικονικής συγκόλλησης

H FRONIUS είναι μια εταιρία που επενδύει κάθε χρόνο πάρα πολλά χρήματα σε R&D. Αυτό γίνεται για έναν και μόνο λόγο. Την επικράτηση της στην παγκόσμια αγορά και την διεκδίκηση της πρώτης θέσης σε πρωτοποριακά συστήματα ψηφιακής συγκόλλησης. Για το λόγο αυτό επένδυσε και στο κομμάτι της εκπαίδευσης των συγκολλητών, και ανέπτυξε ένα σύστημα εικονικής συγκόλλησης (Virtual Welding), που προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική εκπαιδευτική μέθοδο που χρησιμοποιούν έως σήμερα οι σχολές.

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε μετά από μελέτη και έρευνα για το μεγάλο κόστος που χρειάζεται η εκπαίδευση των συγκολλητών σε ρεύμα, σύρμα, αέριο, δοκίμια, όπως επίσης και σε μηχανές συγκόλλησης, ανταλλακτικά λόγω φθοράς, φόρμες, γάντια εργασίας, κ.λ.π.
Το R &D της Fronius αποφάσισε να αφιερώσει αρκετό χρόνο στην έρευνα και να επενδύσει σε ένα σύστημα εικονικής συγκόλλησης, το οποίο αναβαθμίζεται συνέχεια και μειώνει κατά πολύ όλο αυτό το κόστος της εκπαίδευσης.
Δημιούργησε λοιπόν ένα εξαιρετικό σύστημα Virtual Welding, όπου η τσιμπίδα και το κομμάτι προς συγκόλληση είναι αντίγραφα, αλλά κατά τη διαδικασία συγκόλλησης συμπεριφέρονται ως αληθινά. Ακόμα και ο ήχος του τόξου είναι δημιουργία εικονικής πραγματικότητας.

Μικρότερο κόστος εκπαίδευσης 25 – 30%

Ένας μαθητής για να φτάσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο θα χρειαστεί πάρα πολλές ώρες πρακτικής εκπαίδευσης. Μία έρευνα έχει δείξει ότι χρειάζεται γύρω στις 100 ώρες. Αυτό σημαίνει αρκετά μεγάλο κόστος σε δοκίμια μετάλλων, αναλώσιμα τσιμπίδων, σύρματα συγκόλλησης, αέρια προστασίας, μέσα ατομικής προστασίας, ρεύμα κλπ.
Πλεονέκτημα επίσης της χρήσης του, είναι ότι ο μαθητής αποφεύγει το ανθυγιεινό περιβάλλον που υπάρχει λόγω ακτινοβολίας και καπνού και εξαλείφει την πιθανότητα ενός ατυχήματος. Η προστασία του μαθητή είναι απόλυτη και τα σφάλματα που μπορεί να κάνει σε δοκίμια συγκόλλησης δεν μετριούνται σε μέταλλο, σύρμα, αέριο προστασίας και ρεύμα, αλλά σε ένα απλό κλικ του συστήματος για να επαναλάβει τη διαδικασία από την αρχή. Το μοναδικό κόστος αυτής της διαδικασίας είναι η ενέργεια που θα χρησιμοποιήσει ο υπολογιστής του συστήματος.
Οι νέοι λόγω της σημερινής τους εξοικείωσης με τους υπολογιστές, είναι σε θέση να καταλάβουν και να χειριστούν αρκετά εύκολα ότι είναι ψηφιακό και έχει να κάνει με οθόνη και με διαδικασία εκμάθησης μέσω simulator. Αλλά ποια είναι όμως η πραγματικότητα ενός νέου στον επαγγελματικό προσανατολισμό; Η πραγματικότητα είναι απλή.. Πλέον ελάχιστοι νέοι θέλουν να γίνουν συγκολλητές και να ακολουθήσουν το επάγγελμα αυτό. Ο λόγος που δεν κατευθύνονται εκεί, είναι επειδή έχουν ακούσει, έχουν δει ή νομίζουν, ότι η εργασία αυτή πραγματοποιείτε από άτομα που δεν μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο στην ζωή τους. Αυτό όμως είναι τελείως λανθασμένο, γιατί αυτοί που πραγματοποιούν τις πιστοποιημένες συγκολλήσεις είναι αρκετά έμπειροι και πραγματικοί ¨καλλιτέχνες¨ στον τομέα τους. Το σύστημα εικονικής συγκόλλησης είναι η πιο ομαλή μορφή διάβασης στον κόσμο της πραγματικής συγκόλλησης. Οι νέοι λόγω εξοικείωσης τους με τους υπολογιστές, μπορούν να καταλάβουν ότι ένα σύστημα εικονικής συγκόλλησης είναι υψηλής τεχνολογίας και ότι αυτό που μαθαίνουν είναι η πιο σημαντική εργασία στον κόσμο των μεταλλικών κατασκευών. Η αντίληψη ότι η δουλειά του συγκολλητή είναι υποβαθμισμένη εργασία, ανατρέπεται με το σύστημα εικονικής συγκόλλησης.
Στάδια εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση με το σύστημα εικονικής συγκόλλησης αποτελείται από την βασική εκπαίδευση και την εκπαίδευση με προσομοίωση.
Στη βασική εκπαίδευση ο μαθητής μαθαίνει τον έλεγχο της ταχύτητας της τσιμπίδας. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο επιθυμητού βαθμού. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την πρακτική εκπαίδευση της απόστασης από το δοκίμιο και της σωστής γωνίας της τσιμπίδας από αυτό.
Η εικονική συγκόλληση χρησιμοποιείται σε διαφορετικές θέσεις συγκόλλησης με αντίστοιχες ρυθμίσεις. Η όλη διαδικασία του σωστού χειρισμού της τσιμπίδας καταγράφεται και αξιολογείται. Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να μάθει από τα λάθη του όταν τα επανεξετάζει. Στη πρακτική εκπαίδευση με αληθινά δοκίμια, όταν ο μαθητής κάνει λάθος εκνευρίζεται και δεν έχει τη δυνατότητα να δει το λάθος του για να το διορθώσει από μόνος του.

Πλεονεκτήματα

Ο εκπαιδευόμενος παρακολουθώντας δύο προγράμματα των 60 ωρών, είναι αρκετά έτοιμος για να δοκιμάσει σε πραγματικά δοκίμια και να παράγει ιδανικά αποτελέσματα. Τα δοκίμια που θα χρησιμοποιήσει είναι μόλις το ¼ αυτών που θα χρησιμοποιούσε εάν δεν είχε πραγματοποιήσει αυτή την εκπαίδευση. Επίσης αξίζει να κάνουμε αναφορά σε όλα αυτά που έχει ¨γλυτώσει¨, όπως το άγχος για τα σφάλματα που θα έκανε σε πραγματικά δοκίμια, τη φθορά στα ρούχα εργασίας και στα μηχανήματα, το ρεύμα, το αέριο και όλα τα υπόλοιπα.
Όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα του συστήματος εικονικής συγκόλλησης, το καθιστούν απαραίτητο σε τεχνικές σχολές, πολυτεχνεία, κέντρα εκπαίδευσης συγκολλητών και σε εταιρίες που χρειάζονται να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους. Η εκπαίδευση της συγκόλλησης δεν τελειώνει ποτέ, γιατί η τεχνολογία της συγκόλλησης και οι μηχανές αναβαθμίζονται συνέχεια.

Το Virtual Welding της Fronius είναι το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα που μπορεί να χρειαστεί ένας νέος εκπαιδευόμενος συγκολλητής, για να ξεκινήσει της επαγγελματική σταδιοδρομία του.
Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του συστήματος μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.virtualwelding.com και στην www.4pro.com.gr