Νέα

Κατηγορίες μηχανών MIG MAG

Γράφει ο

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Κατηγορίες μηχανών MIG MAG

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες και τύποι μηχανών για χειροκίνητη συγκόλληση με σύρμα και συνοδεία αερίου προστασίας, που καλύπτουν όλες τις εφαρμογές συγκόλλησης και προσφέρονται για όλα τα βαλάντια.

Οι κατηγορίες καθορίζονται από την τεχνολογία που φέρει το κάθε σύστημα και τη δυνατότητα του σε αμπέρ συγκόλλησης. Ανάλογα με τη ποιότητα κατασκευής, την ευκολία στη λειτουργία του και τις δυνατότητες συγκόλλησης που μπορεί να παρέχει στον χρήστη, καθορίζεται και το κόστος του κάθε συστήματος. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου για κάθε εφαρμογή, είναι και το κλειδί της επιτυχίας για να μπορέσει να γίνει η δουλειά σωστά και γρήγορα, να καλυφθούν οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές του έργου και φυσικά να γίνει και η απόσβεση του συστήματος το γρηγορότερο δυνατόν.

Οι κύριες κατηγορίες μηχανών MIG MAG είναι οι εξής:

? Μηχανές βαρέως τύπου με μετασχηματιστή, με επιλογέα ρεύματος και επιλογέα ταχύτητας σύρματος.
? Μηχανές βαρέως τύπου με μετασχηματιστή με επιλογή ανεξάρτητων ρυθμίσεων ή επιλογή συνεργειακών γραμμών συγκόλλησης.
? Μηχανές με τεχνολογία inverter με επιλογή ανεξάρτητων ρυθμίσεων ή επιλογή συνεργειακών γραμμών συγκόλλησης.
? Μηχανές με τεχνολογία inverter με επιλογή ανεξάρτητων ρυθμίσεων, επιλογή συνεργειακών γραμμών συγκόλλησης ή επιλογή παλμικών συνεργειακών γραμμών συγκόλλησης.

Μηχανές βαρέως τύπου με μετασχηματιστή, με επιλογέα ρεύματος και επιλογέα ταχύτητας σύρματος.

Οι μηχανές αυτές είναι μηχανές Compact παλαιότερης τεχνολογίας (χωρίς εξωτερικό τροφοδότη σύρματος), που λόγω του φτηνού κόστους και των καλών αποτελεσμάτων συγκόλλησης που προσφέρουν, υπάρχουν ακόμα στην αγορά των βιομηχανικών ειδών για ερασιτεχνική και επαγγελματική χρήση. Κυρίως χρησιμοποιούνται στη συγκόλληση λεπτών χαλύβδινων ελασμάτων, όπως π.χ. στα συνεργεία φανοποιείας.

Οι ρυθμίσεις γίνονται από 3 διακόπτες. Η δυνατότητα των μηχανών αυτών είναι συνήθως από 150 έως 300 αμπέρ. Λειτουργούν με δύο διακόπτες αμπέρ οι οποίοι είναι με σκάλες και ένα διακόπτη ταχύτητας σύρματος ο οποίος είναι με ποντεσιόμετρο. Οι ρυθμίσεις είναι απλές και ανάλογες με το πάχος του υλικού που θα κολλήσουν. Προορίζονται για συγκόλληση όλων των μετάλλων, αλλά κυρίως χρησιμοποιούνται για λεπτά ελάσματα και ελαφρού τύπου κατασκευές.
Είναι οι πιο απλές, οικονομικές και εύχρηστες μηχανές, αλλά με κάποια βασικά μειονεκτήματα, όπως τη δύσκολη μεταφορά τους λόγω βάρους, το πιτσίλισμα που δημιουργούν κατά τη συγκόλληση και τον επηρεασμό του κύκλου εργασίας της μηχανής και των παραμέτρων συγκόλλησης σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μηχανές βαρέως τύπου με μετασχηματιστή με επιλογή ανεξάρτητων ρυθμίσεων ή επιλογή συνεργειακών γραμμών συγκόλλησης.

Οι μηχανές αυτές είναι και αυτές παλαιότερης τεχνολογίας αλλά προορίζονται κυρίως για τη βαριά βιομηχανία συγκολλήσεων και διατίθενται σε κατηγορίες από 340 έως 500 αμπέρ. Είναι και αυτές μηχανές για συγκολλήσεις όλων των μετάλλων αλλά κυρίως χρησιμοποιούνται για συγκόλληση χάλυβα. Διατίθενται σε μορφή Compact αλλά και σε έκδοση με τροφοδότη σύρματος με μήκος σωλήνων / καλωδίων ανάλογα με την ανάγκη του χρήστη.
Οι μηχανές μπορούν να συγκολλούν σε χειροκίνητη μορφή με επιλογή ανεξάρτητων ρυθμίσεων από τον χρήστη, αλλά έχουν και τη δυνατότητα χρήσης συνεργειακών γραμμών συγκόλλησης. Η αλλαγή των παραμέτρων γίνεται από διακόπτες με σκάλες και ποντεσιόμετρα. Από το εργοστάσιο έχουν αποθηκευμένα προγράμματα σε κεντρικές πλακέτες ελέγχου για συγκολλήσεις διάφορων μετάλλων. Μπορούν και παρέχουν καλής ποιότητας συγκολλήσεις καλύπτοντας όλα τα θέματα αντοχής και οπτικής εμφάνισης των ραφών. Επίσης οι μικροεπεξεργαστές βελτιώνουν την ανάφλεξη, ελέγχουν την ψυκτική μονάδα και την βελτιώνουν την τροφοδοσία σύρματος.
Οι συνεργειακές γραμμές καλύπτουν μέταλλα όπως μαλακό χάλυβα, κράματα χάλυβα, ανοξείδωτο χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό κλπ.
Είναι κατάλληλες για βαριές μεταλλικές κατασκευές παντός τύπου και μπορούν να συγκολλήσουν ανάλογα με τα αμπέρ και πολύ χοντρά σύρματα συγκόλλησης διαμέτρου έως και 2,4 χιλιοστών. Όμως κι αυτές έχουν ως μειονέκτημα το βάρος τους, το ελαφρό πιτσίλισμα κατά τη συγκόλληση και τον επηρεασμό του κύκλου εργασίας της μηχανής και των παραμέτρων συγκόλλησης σε υψηλές θερμοκρασίες.
Κατά τα άλλα είναι πολύ μεγάλης αντοχής και αξιοπιστίας.

Μηχανές με τεχνολογία inverter με επιλογή ανεξάρτητων ρυθμίσεων ή επιλογή συνεργειακών γραμμών συγκόλλησης.

Οι μηχανές αυτές είναι νέας γενιάς, inverter τεχνολογίας και προορίζονται και αυτές κυρίως για τη βαριά βιομηχανία συγκολλήσεων. Διατίθενται σε κατηγορίες από 350 έως 500 αμπέρ.
Διατίθενται κυρίως με τροφοδότη σύρματος και μήκος σωλήνων / καλωδίων ανάλογα με την ανάγκη του χρήστη αλλά υπάρχουν και σε compact έκδοση τα μικρά μοντέλα των 350 αμπέρ.
Οι μηχανές μπορούν να συγκολλήσουν σε χειροκίνητη μορφή με επιλογή ανεξάρτητων ρυθμίσεων από τον χρήστη, αλλά έχουν και τη δυνατότητα χρήσης συνεργειακών γραμμών συγκόλλησης. Οι ρυθμίσεις γίνονται ψηφιακά με ειδικά πάνελ ελέγχου. Έχουν αποθηκευμένα προγράμματα για συγκολλήσεις διάφορων μετάλλων και για συγκολλήσεις δύσκολων περιπτώσεων όπως π.χ. τη συγκόλληση ρίζας. Έχουν κατασκευαστεί για την ευκολία ρυθμίσεων του χρήστη, την ευκολία στην μεταφορά, την οικονομία σε ρεύμα, σε χρόνο και αέριο και για να αντέχουν στις πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας που συναντούν οι συγκολλητές μέσα στην βιομηχανία των συγκολλήσεων. Τα αποτελέσματα συγκόλλησης που παρέχουν είναι μοναδικά και λόγω ψηφιακής τεχνολογίας είναι σταθερά και επαναλαμβανόμενα. Μπορούν και αποθηκεύουν εργασίες για μελλοντική χρήση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα αυτόματα συστήματα συγκολλήσεων , ρομποτικά ή μη.
Οι μηχανές αυτές είναι κατάλληλες για βαριές μεταλλικές κατασκευές παντός τύπου, κατασκευές μηχανημάτων και οχημάτων βαρέως τύπου, ναυπηγεία, εργοτάξια και γενικά όπου χρειάζεται αξιόπιστη επαναλαμβανόμενη ποιότητα συγκόλλησης και όπου η εύκολη μεταφορά μηχανών και τροφοδοτών σύρματος είναι ένα μείζων θέμα.

Μηχανές με τεχνολογία inverter με επιλογή ανεξάρτητων ρυθμίσεων, επιλογή συνεργειακών γραμμών συγκόλλησης ή επιλογή παλμικών συνεργειακών γραμμών συγκόλλησης.

Οι παλμικές μηχανές συγκόλλησης MIG / MAG inverter τεχνολογίας, είναι το υπέρτατο ¨όπλο¨ του συγκολλητή! Είναι το απόλυτο μηχάνημα συγκόλλησης και καλύπτει όλο το εύρος της βιομηχανίας συγκολλήσεων για όλων των ειδών ελάσματα και υλικά. Πολύ μεγάλης αντοχής, αξιοπιστίας και με μεγάλη εγγύηση κατασκευαστή που φτάνει τα 4 χρόνια.

Είναι συστήματα τελευταίας γενιάς, με μοναδικά χαρακτηριστικά συγκόλλησης στις συνεργειακές παλμικές γραμμές τους. Οι ρυθμίσεις γίνονται ψηφιακά με ειδικά πάνελ ελέγχου. Προσφέρουν με χειροκίνητη συγκόλληση εξαιρετικά αποτελέσματα, όμοια με τις ¨άπιαστες¨ ρομποτικές συγκολλήσεις που βλέπαμε στα πλαίσια εργοστασιακών ραφών πριν πολλά χρόνια σε πλαίσια μοτοσυκλετών. Προτείνονται για συγκόλληση μαλακού χάλυβα, κραμάτων χάλυβα, αλουμινίου, χαλκού, ανοξείδωτου χάλυβα και γενικά για ότι μπορεί να συναντήσει κάποιος στη βιομηχανία συγκολλήσεων.
Συγκολλήσεις άψογες, χωρίς καθόλου πιτσίλισμα με επαναλαμβανόμενη ποιότητα, υψηλή ταχύτητα και μηδενικά σχεδόν σφάλματα είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους. Επίσης έχουν την δυνατότητα συγκόλλησης ηλεκτροδίων και δυνατότητα συγκόλλησης TIG συνεχούς ρεύματος. Παρέχονται με μια πληθώρα παρελκόμενων, τέλεια σχεδιασμένων για απόλυτη συμβατότητα με την πηγή ισχύος. Μπορούν και αποθηκεύουν εργασίες για μελλοντική χρήση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα αυτόματα συστήματα συγκολλήσεων , ρομποτικά ή μη.

Υπάρχουν λοιπόν όλες οι κατηγορίες μηχανών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα.
Μέγιστο κριτήριο επιλογής – για να ¨κοιμάστε ήσυχοι¨-, πρέπει να είναι η ποιότητα κατασκευής, το after sales service και η εγγύηση που παρέχει ο κάθε κατασκευαστής.