Νέα

FRONIUS FumeEX – Ανάσα Πνοής για τον συγκολλητή

Γράφει ο:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4 Pro Μον. ΕΠΕ
Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος FRONIUS

FRONIUS FumeEX
Ανάσα Πνοής για τον συγκολλητή

Η καινοτομία στην FRONIUS είναι κάτι το δεδομένο. Το πόσο καινοτόμα προϊόντα κατασκευάζει ο οίκος είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά η κοινότητα των συγκολλήσεων, γι’ αυτό άλλωστε και η FRONIUS είναι ηγέτης στην τεχνολογία αυτή εδώ και δεκαετίες. Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του οίκου, εστιάζοντας συνεχώς στην ανάγκη των συγκολλητών, αναζητά λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίσουν καθημερινά. Ένα από αυτά είναι και η αντιμετώπιση των καπναερίων, που πολλές φορές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από φορητούς απαγωγείς ή από κρεμαστούς επιτοίχιους σωλήνες, γιατί η συγκόλληση γίνεται σε δύσβατα σημεία.
Η λύση είναι το νέο σύστημα απορρόφησης της FRONIUS το οποίο εφαρμόζεται απευθείας πάνω στον λαιμό της τσιμπίδας. Αυτό το σύστημα το είχε και πριν o οίκος αλλά δεν ήταν αρκετά ευέλικτο και εμπόδιζε τους συγκολλητές σε αρκετές περιπτώσεις. Τώρα με τον νέο καινοτόμο σχεδιασμό αυτό εξαλείφθηκε και ο συγκολλητής μπορεί εύκολα να εκτελέσει όλες τις εργασίες ανεμπόδιστος.
ΕΥΕΛΙΞΙΑ
Το κυριότερο πλεονέκτημα της χρήσης ενός τέτοιου συστήματος είναι το πόσο ευέλικτο είναι. Πλέον δεν χρειάζεται να αγοράσετε μία «ειδική» τσιμπίδα που θα είναι fix με μεγάλες διαστάσεις και δεν θα μπορεί να «χώνεται» σε γωνίες. Το νέο αυτό παρελκόμενο που ακούει στο όνομα FRONIUS FumeEX, παρέχει ευκολία στην τοποθέτηση του και προσαρμόζεται στις ήδη υπάρχουσες τσιμπίδες που χρησιμοποιείτε στις συγκολλήσεις σας. Στην ουσία είναι ένας εξωτερικός προσαρμοζόμενος απαγωγέας καπνού που αγκαλιάζει εξωτερικά τον λαιμό της τσιμπίδας σας και μέσω αυτού αποβάλει τα καπναέρια μακριά από την μύτη σας και τον περιβάλλον χώρο. Με ένα μέτρο σωλήνα ζυγίζει μόνο 400 γραμμάρια επιπλέον και έτσι δεν κουράζει στη ουσία τον συγκολλητή. Είναι συμβατός για τις τσιμπίδες TPS/i στην βασική έκδοση, Multilock , PullMig & PullMig CMT. Επίσης είναι συμβατός για τις τσιμπίδες των παλιότερων VS/TS /TPS. Είναι στην ουσία η επόμενη γενιά τσιμπίδων μετά την Κ4 της FRONIUS.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το FumeEX έχει πάρα πολλά χαρακτηριστικά που βοηθούν τον συγκολλητή και του δίνουν πρόσβαση σε δύσκολα σημεία και γωνίες. Κάτι που άλλες τσιμπίδες δεν προσφέρουν. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά είναι:
• Φέρει ειδική γεωμετρία στο ράμφος απαγωγής καπνού για τέλεια απορρόφηση
• Φέρει ρυθμιζόμενο κανάλι απαγωγής για ευελιξία χωρίς να εμποδίζει τον συγκολλητή στις κινήσεις
• Φέρει ρυθμιζόμενο ράμφος απορρόφησης για να δίνει πρόσβαση σε γωνίες
• Φέρει LED για φωτισμό της ραφής όταν το ράμφος απορρόφησης είναι στην πάνω θέση
• Δίνει δυνατότητα χρήσης τσιμπίδων UP/Down για ρύθμιση των αμπέρ από την λαβή, Jobmaster για επιλογή εργασιών, όπως επίσης και σκανδάλη εκκίνησης από την πάνω μεριά της λαβής
• Φέρει μικρή, εργονομική λαβή χωρίς να γλιστράει από το χέρι με μαλακά υλικά
• Φέρει εύκαμπτο hosepack για καλύτερο χειρισμό
• Ο αγωγός αντέχει σε θερμοκρασίες έως 300 βαθμούς Κελσίου.
• Έχει 56% μεγαλύτερη απορρόφηση από το προηγούμενο μοντέλο Κ4.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί λόγοι για χρήση ενός τέτοιου συστήματος. Φυσικά ο σημαντικότερος είναι η υγεία των συγκολλητών. Για τον λόγο αυτό η FRONIUS εστίασε στο βασικότερο στοιχείο που είναι η τέλεια επιτόπια απορρόφηση των καπναερίων πριν διαχυθούν στον περιβάλλοντα χώρο.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε την προστασία της υγείας των εργαζομένων από τοξικά συστατικά και από μικροσκοπικά σωματίδια που μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο σώμα των συγκολλητών. Αυτή η προστασία δεν αφορά μόνο τους συγκολλητές αλλά και τους άλλους εργαζόμενους του χώρου, όπως μονταδόρους, εργάτες και γενικά όσους εργάζονται στον ίδιο χώρο με τους συγκολλητές. Στην ουσία παρέχει προστασία γενικά στο περιβάλλον, συγκρατώντας τα βλαβερά στοιχεία να περιφέρονται ανεξέλεγκτα έξω.
Τέλος, ένα από τα οφέλη είναι και ο όγκος του που είναι αρκετά μικρότερος από τα συμβατικά συστήματα απαγωγής καπνού, όπως τα τροχήλατα και τα επιτοίχεια με τις μπούμες.
ΒΑΣΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ο σχεδιασμός του FumeEX έγινε μετά από μακροχρόνια έρευνα και μελέτη από το R&D της FRONIUS. ¨Ένα βασικό στοιχείο που το χαρακτηρίζει είναι η οδηγούμενη ροή του καπνού μέσω εξωτερικού αγωγού. Η ειδική γεωμετρία του ράμφους απορρόφησης προσφέρει τέλεια απορρόφηση χωρίς να επηρεάζει καθόλου την προστασία της ραφής από το αέριο προστασίας. Έχει καλύτερη απορρόφηση γιατί είναι εξωτερική χωρίς να χρειάζεται να «στραγγαλίζεται» ανάμεσα στην λαβή, κάτι που γίνεται σε προηγούμενης γενιάς τσιμπίδες. Έχει εύκολη συντήρηση των αγωγών γιατί είναι εξωτερικοί. Δεν φθείρει καθόλου την υπάρχουσα τσιμπίδα στα εξαρτήματα της και στην επικοινωνία, γιατί η ροή των καπναερίων είναι εξωτερική και δεν περνάει μέσα από την λαβή. Το ράμφος προσφέρει πρόσβαση σε γωνίες μετακινώντας το μπρος ή πίσω ανάλογα με την ανάγκη. Φυσικά η μεγαλύτερη απόδοση είναι όταν είναι πιο μπροστά στον φλογοκρύπτη. Ο αγωγός μπροστά στην λαβή μπορεί να περιστραφεί 360 μοίρες και μπορεί και να χρησιμοποιηθεί και ως ασπίδα θερμοκρασίας του χεριού του συγκολλητή.
Τέλος μπορεί πολύ απλά να αλλάξει ο λαιμός σε μια Multilock τσιμπίδα με μικρότερο λαιμό, για χρήση με λιγότερα αμπέρ και μικρότερο όγκο.
Η σύστημα FumeEX για τσιμπίδες της FRONIUS, είναι το τέλειο παρελκόμενο για την υγεία των συγκολλητών. Και όχι μόνο..
Υγεία και ευελιξία! Ο υπέρτατος συνδυασμός!