Νέα

Επαγγελματικά Τριφασικά συστήματα συγκόλλησης αγωγών που λειτουργούν ακόμα και με πτώση 2 φάσεων

Γράφει ο
Εμμανουηλίδης Ιωάννης

Yπάρχουν 3 κατηγορίες μηχανών συγκόλλησης ηλεκτροδίου οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην συγκόλληση χαλύβδινων αγωγών: ? Η ερασιτεχνική, η οποία προσφέρει μια ποιότητα συγκόλλησης μέτρια με αρκετά προβλήματα στη διαδικασία συγκόλλησης και στο τελικό αποτέλεσμα. Και χωρίς δυνατότητες ρυθμίσεων του τόξου. ? Η επαγγελματική, η οποία προσφέρει καλή ποιότητα με συγκεκριμένα ηλεκτρόδια και σε συγκεκριμένες θέσεις συγκόλλησης, αλλά ¨πάσχει¨ σε ποιότητα κατασκευής μηχανής, έχει περιορισμένες δυνατότητες ρύθμισης του τόξου και δεν παρέχει πάντα σταθερότητα και ασφάλεια και ? Η άκρως επαγγελματική, στην οποία βρίσκονται όλες οι μηχανές που κατασκευάζονται με ποιοτικά υλικά από σοβαρούς κατασκευαστές και παρέχουν όλα όσα έχει ανάγκη ο συγκολλητής κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης.
Οι μηχανές συγκόλλησης της Fronius, κατατάσσονται στην άκρως επαγγελματική κατηγορία, κατηγορία που δε ¨σηκώνει¨ περιθώρια σφάλματος. Οι συγκολλητές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μηχανή που θα επιλέξουν πρέπει να έχει εγγυημένη απόδοση και πρέπει να μπορεί να βγάλει εις πέρας το έργο με την ποιότητα και τις προδιαγραφές που καθορίζει ο μηχανικός. Η Fronius, διαθέτει την επαγγελματική σειρά μηχανών συγκόλλησης ηλεκτροδίου TransPocket 2500-3500 (250 Α & 350 Α) & TransPocket 4000-5000 (400 A & 500 A). Οι μηχανές αυτές φέρουν ευφυή στοιχεία, ιδανικά χαρακτηριστικά συγκόλλησης και προορίζονται για χρήση στις πιο δυσμενείς συνθήκες. Το ελαφρύ βάρος και οι λαβές τους βοηθούν στην εύκολη μεταφορά τους, όπως επίσης και η στιβαρότητά τους βοηθάει στην αντοχή τους σε κρούσεις και σε δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος, υγρασίας και σκόνης. Είναι ιδανικές για εργοτάξια λόγω της ανθεκτικότητά τους σε βροχή υπό κλίση 60 μοιρών και λόγω των φίλτρων κατά της σκόνης που φέρουν. Οι μηχανές είναι επίσης συμβατές για συγκόλληση με χρήση γεννήτριας και έχουν πολύ ελαφρύ βάρος για να μεταφέρονται εύκολα. π.χ. μία μηχανή 250 Α ζυγίζει μόνο 12,5 κιλά.Επίσης μπορούν να συγκολλήσουν όλων των ειδών τα ηλεκτρόδια, όπως ρουτηλίου, βασικά, σελλουλόζης, ανοξείδωτα, αλουμινίου, μαντεμιού, ειδικά ηλεκτρόδια κ.λ.π. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ηλεκτρόδια άνθρακα για Gοuging. Οι μηχανές αυτές είναι πλήρως ψηφιακές και παρέχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά ακόμα και στις πιο ¨δύσκολες¨ συγκολλήσεις. Παρέχουν ιδανική ανάφλεξη, μοναδική σταθερότητα τόξου, ελάχιστο έως καθόλου πιτσίλισμα, hot start για ευκολότερη ανάφλεξη των ηλεκτροδίων σελλουλόζης, soft start για βασικά ηλεκτρόδια, αντικολλητική λειτουργία, έλεγχο δυναμικής τόξου και εξαίσια συμπεριφορά στις πιο εξεζητημένες συγκολλήσεις όπως αυτές του αλουμινίου και της ρίζας. Οι μηχανές αυτές έχουν την μοναδική λειτουργία του ευφυή συντονισμού, η οποία εξασφαλίζει σταθερά και ιδανικά χαρακτηριστικά στο τόξο, ακόμα και με καλώδιο ρεύματος μήκους 100 μέτρων ή αυξομειώσεις τάσης μεταξύ 250 ? 506 V. Και αυτή είναι και η πραγματική ουσία του ευφυή συντονισμού. Η σταθερότητα της συγκόλλησης σε όλες τις συνθήκες. Το βελτιωμένο και σταθερό τόξο, προσφέρει απαλότερη και ακριβέστερη σε χαρακτηριστικά συγκόλληση. Η ανταπόκριση της μηχανής είναι ακαριαία σε οποιοδήποτε ¨εμπόδιο¨ και αν συναντήσει. Ένας επαγγελματίας συγκολλητής θα διαπιστώσει από την πρώτη κιόλας ραφή σε θέση κατεβατό,την μοναδική συγκολλητική συμπεριφορά της σειράς μηχανών TransPocket στη συγκόλληση των ¨δύσκολων¨ περιπτώσεων όπως των ηλεκτροδίων σελλουλόζης.
Επιπλέον οι μηχανές αυτές υποστηρίζονται από πληθώρα τηλεχειριστήριων. Ενσύρματα ή ασύρματα όπως το TP 08. Προφανώς τα ενσύρματα είναι τα καταλληλότερα στη συγκόλληση αγωγών αλλά τα ασύρματα προσφέρουν μεγάλα πλεονεκτήματα στη συγκόλληση μεταλλικών κατασκευών σε μέρη που είναι αρκετά απομακρυσμένα από την μηχανή και δεν υπάρχει ενσύρματο τηλεχειριστήριο με μεγάλο καλώδιο, ή δυνατότητα πρόσβασης στο πάνελ. Ο πίνακας ελέγχου των μηχανών είναι απλός, ευδιάκριτος και ανθεκτικός. Εύκολος στη λειτουργία του και με απλές ενδείξεις για να μπορεί εύκολα ο καθένας να επιλέξει αυτό που θέλει. Όπως παραδείγματος χάρη αν κάποιος θέλει να κολλήσει βασικά ηλεκτρόδια επιλέγει την τσιμπίδα με το Basic και απλά συγκολλά με τα πιο ιδανικά χαρακτηριστικά συγκόλλησης. Ο ψηφιακός έλεγχος των μηχανών βοηθάει στο να υπάρχει μεγάλη οικονομία σε ρεύμα και η απόδοση των μηχανών να ξεπερνάει το 90%. Επίσης μία άλλη εξαιρετική λειτουργία στο θέμα της οικονομίας, είναι αυτή του stand-by, η οποία μικραίνει το φορτίο της μηχανής όταν δεν συγκολλά και χρησιμοποιεί 88% λιγότερο ρεύμα από ότι θα χρησιμοποιούσε χωρίς αυτή τη λειτουργία.
Επιπλέον οι συγκολλητές που πραγματοποιούν τέτοιου είδους συγκολλήσεις αγωγών, τις χρησιμοποιούν και στη συγκόλληση TIG, η οποία συνήθως γίνεται με εξωτερική παροχή αερίου προστασίας και με ανάφλεξη τόξου με τεχνική scratch.
Εδώ πάλι η Fronius υπερέχει, γιατί προσφέρει τις μηχανές ηλεκτροδίου της με εσωτερική παροχή αερίου με χρήση ηλεκτροβαλβίδας, με έναρξη τόξου lift για να μην χαλάει η ακίδα, με δυνατότητα επιλογής παλμικού τόξου συχνότητας από 1 ? 60Hz και τέλος και αρκετά σημαντικό, τη λειτουργία TCS (TIG COMFORT STOP) η οποία προσφέρει τις πιο ιδανικές συνθήκες στο τελείωμα της ραφής. Για να έχουμε καλές συνθήκες στο σβήσιμο του τόξου, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι στο τέλος της συγκόλλησης να σηκώσουμε ελαφρά την τσιμπίδα μας και να την ξανακατεβάσουμε πάλι στο προηγούμενο ύψος που συγκολλούσαμε.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να διαβάσει η μηχανή την αλλαγή και να μας παρέχει σβήσιμο τόξου με επιβραδυνόμενο ρεύμα και μετά – ροή αερίου προστασίας, κάτι που θα μας εξασφαλίσει το τελείωμα του κρατήρα μας μέσα στις ιδανικότερες συνθήκες ποιότητας και ασφάλειας. Η ύπαρξη παλμικού τόξου σε συχνότητες 1 ? 60 Hz είναι επίσης πλεονέκτημα για τους συγκολλητές οι οποίοι θέλουν καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας σε διάφορες θέσεις συγκόλλησης. Φυσικά όμως υπάρχουν και εξωγενής παράγοντες που δημιουργούν πρόβλημα. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που συναντάει συχνά ο συγκολλητής, δεν είναι μόνο η πτώση τάσης στην οποία η μηχανή Fronius θα ανταποκριθεί σαν να μην έγινε τίποτα, αλλά η πτώση μίας ή ακόμα και δύο φάσεων. Εκεί για άλλη μια φορά η μηχανή θα ανταπεξέλθει επάξια του ονόματος της. Ο συγκολλητής θα μπορέσει να συνεχίσει τη συγκόλληση του σαν να μην συνέβη τίποτα, ακόμα και με τη μία φάση αλλά με περιορισμό των αμπέρ στα 140. Πέρα από την λειτουργία της μηχανής ακόμα και με μία φάση, η μηχανή παρέχει επιπλέον ασφάλεια στον συγκολλητή με διατήρηση του ρεύματος ανοικτού κυκλώματος στα 12V. Με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ιδανικές και για την υποβρύχια συγκόλληση των αγωγών πετρελαίου.

Οι μηχανές Fronius λόγω κατασκευής, στιβαρότητας, μοναδικού σχεδιασμού και όλων αυτών των εξαιρετικών χαρακτηριστικών που παρέχουν, προσφέρουν αξιοπιστία και λύση σε όλα τα προβλήματα που παρουσιάζει ο χώρος της βιομηχανίας των συγκολλήσεων. Τέλος, η μοναδική εργοστασιακή εγγύηση των τεσσάρων χρόνων, κατατάσσει αυτές τις μηχανές στην υψηλότερη κατηγορία παγκοσμίως και στη πιο συμφέρουσα αγορά που θα μπορούσε να κάνει η κάθε κατασκευάστρια εταιρία σε μια μελλοντική της αγορά.